Menneskelige hensyn blev strøget i pressemeddelelse om asylpar

Støjbergs tidligere spindoktor afhøres i Rigsretten om central pressemeddelelse om adskillelse af asylpar.

Mark Thorsen var spindoktor for Inger Støjberg, da hun var udlændinge- og integrationsminister. Han er derfor indkaldt som vidne i rigsretssagen i Eigtveds Pakhus, hvor han fortæller om ministerens beslutning om at adskille asylpar. Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Departementschefen i Udlændinge- og Integrationsministeriet ønskede i 2016, at man i en pressemeddelelse skulle skrive, at der skulle tages »menneskelige hensyn« ved adskillelse af asylpar.

Men det blev fjernet fra den endelige tekst. Både daværende minister Inger Støjberg og hendes spindoktor Mark Thorsen ønskede, at der ikke skulle fokus på, at der kunne være undtagelser til ordningen om at adskille par.

Det fortæller Mark Thorsen tirsdag, hvor han bliver afhørt af anklager Anne Birgitte Gammeljord i rigsretssagen mod Støjberg. Han forklarer, at han, ministeren og departementschef Uffe Toudal kort mødtes for at drøfte meddelelsen.

»Det, der foreligger, er Uffe Toudals udkast, hvor der står det her med de menneskelige hensyn.«

»Jeg siger, at hvis man sender det ud, kommer fokusset på undtagelsen. Ministeren siger noget af det samme. Toudal siger lidt opgivende på et tidspunkt: »Jamen, så tag det da ud",« siger Mark Thorsen.

I den endelige pressemeddelelse, der kom ud 10. februar 2016, meddelte Støjberg, at alle mindreårige asylansøgere skulle adskilles fra ægtefæller – uden at nævne undtagelser.

I Rigsretten er hun tiltalt for at have iværksat og fastholdt en ulovlig instruks om at adskille asylparrene uden undtagelser, og derfor er pressemeddelelsen central for sagen.

Mark Thorsen forklarer, at drøftelsen om pressemeddelelsen foregik stående på Støjbergs kontor, og at de ikke drøftede, hvordan selve ordningen med adskillelse af asylparrene skulle være.

»Nej, vi drøfter ikke ordningen. Vi drøfter formuleringen i pressemeddelelsen,« siger han og forklarer, at Uffe Toudal fortalte, at ordningen ville være den samme uanset pressemeddelelsen:

»Uffe finder så anledning til at sige, at det betyder ikke, at der ikke er undtagelser. Det er samme ordning, selvom du har taget det ud.«

Anklageren vil gerne vide, om det så er Støjberg, der får afsnittet om de menneskelige hensyn fjernet.

»Jamen, det er jo ministerens beslutning til syvende og sidst, at det afsnit ikke er med,« siger Mark Thorsen, mens Støjberg, der sidder og lytter i Rigsrettens sal, nikker.

Hun har tidligere i rigsretssagen forklaret, at hun ikke ville nævne undtagelser i pressemeddelelsen.

Støjberg har fortalt, at hun dagen før pressemeddelelsen godkendte et notat, hvor det fremgik, at der i særlige tilfælde var undtagelser.

Instrukskommissionen, der i 2020 granskede sagen, mener dog, at notatet mistede sin betydning, da pressemeddelelsen kom dagen efter med en klar instruks. Samme holdning har anklagerne i Rigsretten.

Afhøringen af Thorsen fortsætter tirsdag eftermiddag, hvor den ventes afsluttet.

/ritzau/