Medie: Islamisk Stat vil forsøge at smugle 350 børn ud af fangelejre – danske børn kan være iblandt

Ifølge oplysninger fra Forsvarets Efterretningstjeneste går Islamisk Stat målrettet efter at smugle 350 børn ned til ti år ud af fangelejre i Syrien. Oplysningerne blev delt med regeringen i september 2020. Det skriver Ekstra Bladet.

Fangelejren Al-Roj, hvor formodede pårørende til Islamisk Stat-tilhængere bliver tilbageholdt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Delil Souleiman/AFP/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Flere danske børn er ifølge fortrolige oplysninger fra Forsvarets Efterretningstjeneste en del af en gruppe børn, som Islamisk Stat forsøger at smugle ud af henholdsvis  al-Hol og al-Roj-fangelejrene. Der er tale om 350 børn ned til ti år. Målet er angiveligt at gøre børnene til fremtidens terrorister.

Det skriver Ekstra Bladet, som specificerer, at efterretningerne blev delt med fire centrale ministerier – Udenrigsministeriet, Statsministeriet, Forsvarsministeriet og Justitsministeriet – i september 2020.

Her fik regeringen også at vide, at Islamisk Stat på daværende tidspunkt havde smuglet 30 børn ud af fangelejrene.

Ifølge Ekstra Bladet er der også planer om at smugle børn ud fra et specifikt område i al-Hol-lejren, hvor udenlandske kvinder og børn opholder sig. Herunder angiveligt flere danske børn.

»De her nye oplysninger bekræfter vores værste bekymring. Islamisk Stat har nu tilsyneladende en kapacitet til at lave en velplanlagt og koordineret udsmugling af børn,« siger Maja Touzari Greenwood til Ekstra Bladet. Hun forsker i fremmedkrigere, radikalisering og global sikkerhed hos Dansk Institut for Internationale Studier.

Hverken statsminister Mette Frederiksen (S) eller udenrigsminister Jeppe Kofod (S) har ønsket at udtale sig til Ekstra Bladet om de nye oplysninger. Ministeriet oplyser, at man holder øje med børnenes helbredstilstand, men at spørgsmål om trusselsvurderinger hører til hos andre myndigheder.