Martin Krasnik: Regeringen beskylder kritikere for at undergrave retsstaten – men det er myndighederne selv, der står bag

De dybt personlige detaljer om Danmarks spionchefs sexliv har ifølge chefredaktør Martin Krasnik ikke andet formål end at tilsværte hans ry. Desuden er det på ingen måde det, sagen handler om.

Sagen mod Lars Findsen, der er hjemsendt og anholdt chef for Forsvarets Efterretningstjeneste (FE), har efterhånden taget utallige, uforudsigelige drejninger. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Chefredaktør på Weekendavisen Martin Krasnik har mange spørgsmål til den opsigtsvækkende sag om sigtelsen mod chefen for Forsvarets Efterretningstjeneste, Lars Findsen.

Hvem har truffet beslutningen om at køre denne sag mod Danmarks topspion?

Hvad er motivet bag sagen?

Hvorfor har PET briefet toppolitikere om detaljer Lars Findsens sexliv?

Én ting er Martin Krasnik imidlertid sikker på.

Det er ikke regeringens talrige kritikere i sagen, der undergraver retsstaten, som repræsentanter for regeringspartiet gentagne gange har sagt.

Hvis nogen gør sig skyldige i det, er det regeringen og myndighederne selv, skriver Krasnik i en leder i Weekendavisen.

Lars Findsen blev anholdt i december sidste år og sigtet for brud på straffelovens paragraf 109 – den såkaldte landsforræderparagraf – som kan give op til 12 års fængsel. Det skete, efter at Tilsynet med Efterretningstjenesterne havde sendt usædvanlig hård kritik mod FE.

Berlingske har afdækket flere aspekter af sagen og på trods af, at sagskomplekset mod Lars Findsen har været totalt mørklagt, har nærværende avis kunnet afsløre, at sigtelsen mod Lars Findsen består af i alt ni forhold, hvor han skulle have diskuteret og/eller delt oplysninger om FE-sagen med to journalister og nogle af sine nærmeste.

Professor i strafferet Lasse Lund Madsen har vurderet, at sagen ser tynd ud, og flere politikere – heriblandt tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen (M) – har sagt, at sagen fra starten har været dårligt håndteret.

Onsdag aften i denne uge kunne Berlingske så skrive, at toppolitikere var blevet briefet om Lars Findsens seksuelle præferencer, herunder at han dyrker S/M i sin fritid.

Selv har Lars Findsen tidligere slået fast, at intet i hans privatliv gjorde ham afpresningsbar.

»I så fald måtte konsekvensen være, at Findsen måtte placeres i en underordnet stilling i et afsides politidistrikt. Det er bare ikke det, sagen handler om. Retsstaten bliver efter alt at dømme undergravet i denne sag,« skriver Krasnik.

Martin Krasnik mener i sin leder, at sagen har været »ansvarsløst« kørt, og at personlige detaljer om eksempelvis spionchefens sexliv, som ikke har andet formål end at tilsværte Lars Findsens ry, pludseligt forsøges placeret i centrum af sagen.