Lovforslag hastet gennem Folketinget: Nu kan arbejdsgivere tvangsteste ansatte for corona

Med en ny lov, der netop er vedtaget, bliver det nu muligt for arbejdsgivere at tvinge ansatte til at blive testet for covid-19.

Nu kan arbejdsgiveren tvinge ansatte til at blive coronatestet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

Ved middagstid torsdag vedtog Folketinget en lov, der betyder, at arbejdsgivere kan pålægge ansatte at blive testet for covid-19, og at testede skal oplyse arbejdsgiveren om resultatet af testen.

Kravet om testning kan ifølge loven tages i brug af arbejdsgiveren, hvis det er »sagligt begrundet i hensynet til at begrænse spredningen af smitte med covid-19, herunder arbejdsmiljøhensyn, eller i væsentlige driftsmæssige hensyn«.

Ifølge den nye lov skal arbejdsgiveren skriftligt informere den ansatte om, at vedkommende skal tvangstestes, og hvad begrundelsen er for testning.

Det fremgår også, at testen så vidt muligt skal gennemføres i den ansattes sædvanlige arbejdstid, og den ansatte skal have dækket eventuelle udgifter i forbindelse med gennemførelsen af en pålagt test.

En ansat, der afslår at lade sig teste, vil ifølge loven kunne mødes med ansættelsesretlige sanktioner.

Fem partier stemte for forslaget, der fik opbakning fra begge sider i salen med ja-stemmer fra S, V, Radikale, SF og Konservative.

Blandt de, som stemte imod lovforslaget, var Alternativet, som på Twitter ærgrer sig over, at der var flertal for forslaget.

»Regeringen har netop fået hastevedtaget et lovforslag om at arbejdsgivere må tvangsteste medarbejdere for covid-19. Det er vi kraftigt imod! Vi havde håbet andre end Nye Borgerlige og DF havde stemt nej sammen med os!« skriver Alternativet.

Loven ophæves automatisk 1. juli 2021.