Løkkes reform sender få fra overførsel i job

Lars Løkke Rasmussens jobreform frem mod 2025 vil kun flytte 10.000 fra overførselsindkomst ud i arbejde. »Langt fra ambitøst nok,« mener Liberal Alliance.

Af 700.000 på overførselsindkomster forventes kun 10.000  af komme i arbejde som følge af reformforslaget. Arkivfoto: Michael Bothager Fold sammen
Læs mere
Foto: Michael Bothager
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Løkke-regeringen har ved flere lejligheder udpeget de flere end 700.000 danskere på overførselsindkomster som en af de største udfordringer for dansk økonomi.

Også på tirsdagens pressemøde om regeringens »Helhedsplan« gjorde Løkke Rasmussen det klart, at planens jobreform vil give den største gevinst til den langtidsledige, der finder sig et arbejde.

»Det handler ikke kun om kroner og ører, det handler i virkeligheden også om socialpolitik. For det vil være den største socialpolitiske landvinding nogensinde, hvis vi magter at flytte et stort antal mennesker uden for arbejdsmarkedet ind i beskæftigelse,« sagde statsministeren.

Men dykker man længere ned i den omfattende plan »for et stærkere Danmark«, angiver regeringen selv, at 2025-planen kun skønnes at nedbringe antallet af personer i den erhvervsaktive alder på overførsels­indkomster med 10.000 i 2025. Det svarer til, at blot 1,4 pct. af de berørte danskere i 2025 vil være kommet i job på grund af regeringens plan.

Ifølge Liberal Alliances arbejdsmarkedsordfører, Joachim B. Olsen, understreger det, at regeringens udspil »langt fra er ambitiøst nok«.

»Når man tænker på, hvad Venstre selv har sagt om det problem, er det ikke nok. Den her plan lukker på ingen måde den her diskussion,« siger han.

Han så bl.a. gerne, at man lavede en reform af førtids­pensionen ved f.eks. at revurdere alle de førtidspensioner, der allerede er tilkendt.

Der er i dag 726.000 danskere på overførsels­indkomster, når man ser bort fra SU-modtagere og folkepensionister. Omkring 100.000 oplever en forskel i indkomst på under 2.000 kr. om måneden ved at tage et job frem for at modtage offentlig forsørgelse.

Dobbeltgevinst

På den baggrund agter Løkke-regeringen at indføre en målrettet jobpræmie på op til 45.000 kr., så en dansker på kontanthjælp ifølge regeringens »Helhedsplan« kan opleve en øget indkomst på op til 34.000 kr. om året.

Jan Rose Skaksen, forskningschef ved Rockwool Fonden og tidligere økonomisk overvismand, peger på, at Løkke-regeringens »Helhedsplan« er en understregning af, hvor vanskeligt det er at få gruppen af personer på overførselsindkomst ind på arbejds­markedet.

»Man har traditionelt ikke fået nogen stor beskæftigelses­effekt på at lave reformer for den gruppe. Dem, der er tilbage, bliver sværere og sværere at få i beskæftigelse, så det er en svær gruppe at gøre noget ved. Til gengæld batter hver enkelt rigtigt meget, fordi du har dobbeltgevinst på dem, da du dels sparer overførselsindkomsten, og oven i købet begynder de at betale skat,« siger Jan Rose Skaksen.

Venstres finansordfører, Jacob Jensen, siger om tallet:

»10.000 lyder da af meget lidt, og jeg havde gerne set et højere tal. Men jeg håber og tror på, at den her plan vil overraske positivt, og at tallet bliver højere.«

Helhedsplanen skal sammenlagt give mulighed for at øge beskæftigelsen med 240.000 personer i 2025.