LA-politiker smutter i protest: Stifter nyt liberalt parti i København

Medlem af Københavns Borgerrepræsentation for Liberal Alliance bryder ud og stifter et nyt parti i hovedstaden. Det opsigtsvækkende brud har været nøje planlagt i over en måned. Selv afviser hovedpersonen, at handlingen fremmer politikerleden i Danmark.

»Det er naturligvis en kynisk kalkulation, der gør, at jeg mener, at mine chancer er større for at få succes, hvis jeg i forvejen har et mandat. Det er klart. Så hvis dette er det eneste lille gidsel, jeg skal tage for at gøre Købehavn mere liberal, og jeg samtidig spiller efter reglerne, så gør jeg det,« siger Kasper Heumann Kristensen. ?Foto: Thomas Lekfeldt Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

LA-politikeren Kasper Heumann Kristensen er ikke voldsomt kendt i offentligheden. Alligevel kommer han nu til at spille en afgørende rolle for Liberal Alliances indflydelse i Københavns Kommune.

Sagen tager sin begyndelse for en måned siden, hvor Kasper Heumann Kristensen som suppleant overtog pladsen i Københavns Borgerrepræsentation fra LAs stemmesluger, Lars Dueholm. Efter blot en måned i bystyret bryder Kasper Heumann Kristensen nu med partiet, tager mandatet med sig og stifter det nye parti »Liberalt København«. Manøvren har været udtænkt i over en måned, og kun en håndfuld personer har haft kendskab til denne.

Det nye parti har allerede en veludført hjemmeside på www.liberaltkøbenhavn.dk, hvoraf politik og mærkesager fremgår. Og for 160 kroner om året er det muligt at blive medlem af det dugfriske parti.

Ifølge hovedpersonen selv har de borgerlige partier i København ikke leveret resultater, og derfor vil han med det nye parti have en stærkere borgerlig stemme i den traditionelt røde kommune.

»Jeg føler, der mangler noget. I rigtig mange år har Socialdemokraterne nærmest været selvskrevet til overborgmesterposten, og efter hvert et kommunalvalg er det ikke et spørgsmål, om man kan få stødt Socialdemokraterne af tronen. Det er et spørgsmål om, hvem der blandt de borgerlige får fordelt de lidt mere sekundære borgmesterposter, og det er uambitiøst,« siger Kasper Heumann Kristensen.

Den nu tidligere LA-politiker fik 520 personlige stemmer ved kommunalvalget i 2013. Det resulterede i en plads som suppleant til Liberal Alliancens spydspids, Lars Dueholm, der fik 1.640 personlige stemmer. Men da Dueholm valgte at fraflytte kommunen, gik pladsen i Borgerrepræsentationen så videre til den nu forhenværende suppleant.

Du bryder ud og stifter et nyt parti på det mandat, som 1.640 vælgere har givet Lars Dueholm. Strider det ikke imod de demokratiske principper, vi har i Danmark?

»I høj grad, og jeg ville gerne have, at reglerne var anderledes. Jeg er meget imod partihop, men sagen er den, at jeg ikke synes, det er så usympatisk endda. Det er stadig nogle liberale værdier, jeg tror på, så jeg er ikke socialdemokrat i morgen,« siger Kasper Heumann Kristensen.

Bidrager du ikke til politikerleden i Danmark ved at melde dig ud af det Liberal Alliance for at stifte et konkurrende parti?

»Nej, tværtimod. Det er rigtig godt for politikerleden, at der er politikere, som er synlige, visionære og transparente i deres værdier, og som viser, hvad de tror på. Det er oven i købet på et værdigrundlag, som jeg er blevet valgt på. Det havde været langt værre, hvis jeg var blevet medlem af Alternativet.«

Med mærkesager som lavere skatter, friere valg til københavnerne og mere vækst til byen adskiller Liberalt København sig ikke meget fra Liberal Alliance. Men det nye parti frigør sig fra tidligere aftaler, mener Kasper Heumann Kristensen:

»Vi har en handlefrihed, for vi er ikke bundet af underskrevne budgetter. Jeg behøver ikke at stemme ja til vægmalerier eller shawarmafestivaler, fordi der er nogen fra Liberal Alliance, der har skrevet under på et budget.«

Kasper Heumann Kristensen er partiets eneste kandidat til kommunalvalget 2017. Han fortæller dog, at et par tidligere LA-medlemmer hjælper med sparring og politikudvikling. De ønsker ikke stå frem med navn. Lokalforeningsformand i LA København, Caroline Lonning, mener, at parterne skilles i god ro og orden:

»Vi er desværre ikke nået til enighed om ambitionerne, visionerne og handlingsplanen for LA København. Der er ikke nogen, der er sure, fordi vi har været i dialog om dette længe. Jeg synes selvfølgelig, at det er ærgerligt, at vi har et mandat mindre, men jeg er meget spændt på at se, hvad Kasper kan drive det nye parti til.«