Løkke midt i duel med Mette Frederiksen: »Det kommer med en pris at være statsminister – trust me, I know«

Under valgkampens anden politiske duel mellem Lars Løkke Rasmussen og Mette Frederiksen blev S-formanden konfronteret med Kristian Thulesen Dahls afvisning af at ville holde hånden under hende, så hun kan slippe for udlændingepolitiske indrømmelser til sit parlamentariske grundlag.

Det er anden gang siden valgudskrivelsen, at S-formand Mette Frederiksen og statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) mødes i direkte duel. Onsdagens debat var arrangeret af JydskeVestkysten og blev afholdt i forsamlingshuset Folkehjemmet i Aabenraa. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Fisker

Der skulle gå 50 minutter af duellen mellem statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og S-formand Mette Frederiksen, før emnet blev nævnt.

Spørgsmålet om udlændingepolitikken blev bragt på banen af en lokal JydskeVestkysten-læser under debatten mellem de to hovedmodstandere i valgkampen onsdag eftermiddag, der er den anden af sin slags siden valgudskrivelsen og var arrangeret af avisen i forsamlingshuset Folkehjem i Aabenraa.

Læseren ville vide, hvad Mette Frederiksen siger til meldingen fra DF-formand Kristian Thulesen Dahl i onsdagens Børsen om, at Dansk Folkeparti ikke vil holde hånden under hende, så hun kan undgå at give udlændingepolitiske indrømmelser til sit parlamentariske grundlag.

Til det svarede Socialdemokratiets formand, at hun først og fremmest synes, der har været for meget snak om bogstavleg, inden valget overhovedet er blevet afholdt.

»Og så har jeg jo sagt meget klart – og det står jeg ved – at det brede flertal bag den førte udlændingepolitik står efter et valg. Vi kommer i hvert fald ikke til at løbe derfra, og det kan jeg heller ikke forestille mig, at Dansk Folkeparti kommer til,« sagde hun.

Men vi må forstå på Dansk Folkeparti, at de kommer ikke og redder jer. I er overladt til jeres egen blok, fremførte Avisen Danmarks politiske redaktør, Thomas Funding, der var ordstyrer under debatten.

»Men der er jo ikke nogen, der skal redde os. Det er et spørgsmål om de partier, der i dag tager ansvar for udlændingepolitikken – er der efter et valg vilje til fortsat at tage ansvar for udlændingepolitikken? Og det føler jeg mig da helt overbevist om, at Dansk Folkeparti har tænkt sig at gøre,« lød Mette Frederiksens svar.

Lars Løkke Rasmussen bemærkede, at det er »en naturlov i politik«, at man lytter til de partier, der vil gøre én til statsminister.

»Og alle dem, der vil gøre dig til statsminister, har jo et sæt ufravigelige krav: Ydelserne skal op, kontanthjælpsloftet skal rives ned, og du er også åben over for det. Eller er den dér ydelseskommission, du har nedsat, er den med henblik på at sætte ydelserne ned? Det er vel, fordi der er en tanke om, at man kunne sætte dem op?«

»Selvfølgelig kommer du til, hvis du vil være statsminister, at give dig på noget af det,« sagde han.

Lars Løkke Rasmussen understregede:

»Det kommer med en pris at være statsminister – trust me, I know. Du bliver nødt til at tage farve af de partier.«

»Rigtig svære forhandlinger« venter

Der venter nogle »rigtig svære forhandlinger«, uanset hvem der skal forsøge at danne regering efter valget, slog Mette Frederiksen fast. Hun gjorde det samtidig klart, at hun ikke tager »nogen mandater for givet«, og at det brede flertal bag den førte udlændingepolitik efter alt at dømme består på den anden side af folketingsvalget.

Og uden at blive alt for konkret åbnede Mette Frederiksen igen for, at der sagtens kan komme nogle udlændingepolitiske justeringer i løbet af den kommende valgperiode.

»Selv om både du og jeg står fast på den udlændingepolitik, der bliver ført, er der selvfølgelig også plads til, at man engang imellem tænker sig om. Du har selv åbnet diskussionen omkring børnene på Sjælsmark og sagt, at der kan vi godt gøre tingene på en bedre måde, end det er tilfældet i dag. Og det bifalder jeg da, at vi kigger på i fællesskab,« sagde S-formanden.

Lars Løkke Rasmussen sagde i sidste uge i DRs »Aftenshowet«, at man kan »tale om« at lempe vilkårene for de børnefamilier, der bor på Udrejsecenter Sjælsmark. I dag må beboerne, der er afviste asylansøgere, ikke selv lave mad på værelserne – eller spise aftensmad andre steder end i kantinen for den sags skyld.

Under debatten gentog han:

»Ved du hvad, man kan godt diskutere, om man kan tage noget broccoli med op på værelset.«

Lars Løkke Rasmussen fortsatte direkte henvendt til Mette Frederiksen:

»Men det er ikke det springende punkt i udlændingepolitikken. Det springende punkt er paradigmeskiftet, og det er ydelserne. Og der må man bare sige, at den samlede danske venstrefløj siger, at betingelsen for, at du bliver statsminister, er, at man piller ved kontanthjælpsloftet, og at man piller ved integrationsydelsen.«

S-formanden understregede endnu engang, at hun ikke partout vil hæve de offentlige ydelser til udlændinge – det spørgsmål skal en såkaldt ydelseskommission se nærmere på.

DF vil ikke agere redningsplanke

Udsigten til en mulig ny parlamentarisk situation for Mette Frederiksen og hendes bestræbelser på at danne regering efter folketingsvalget er blevet aktuel, efter at Kristian Thulesen Dahl har stillet S-formanden over for at skulle vælge mellem sine formodede støttepartier i rød blok eller gå fuldtonet sammen med Venstre og Dansk Folkeparti.

Trods længere tids politiske tilnærmelser mellem Thulesen Dahl og Frederiksen, lægger DF-formanden i interviewet med Børsen låg på spekulationer om, at netop Dansk Folkeparti vil kunne holde hånden under Socialdemokratiets statsministerkandidat, så hun undgår at skulle give indrømmelser til partierne i rød blok om udlændingepolitikken og niveauet for sociale ydelser.

»Det står mere og mere klart, at den tanke, som nogle måske har haft om, at Dansk Folkeparti måske ville kunne komme ind og ligesom fjerne nogle af de mange faste ting, hendes støttepartier ville komme og kræve – den styrke ser vi ikke ud til at få i valget,« siger Kristian Thulesen Dahl til avisen med henvisning til de foreløbige meningsmålinger.

I en ny måling foretaget af Kantar Gallup for Berlingske får Dansk Folkeparti opbakning fra 11,9 pct. af de adspurgte danskere.

Ved det seneste folketingsvalg i 2015 fik partiet 21,1 pct. af stemmerne, og de 11,9 pct. er det laveste, Gallup har målt partiet til siden december 2011.

Kristian Thulesen Dahl afviser at agere parlamentarisk redningsplanke for Socialdemokratiet, men kræver derimod, at Mette Frederiksen vælger side:

»Det ene er, at hun afklarer tingene i rød blok, altså blandt de traditionelle støttepartier, Socialdemokratiet har. Ellers også at hun bider til bolle på en S-V- og jeg vil også sige en V-S-DF-konstellation – hvor tingene på den måde klares hen over midten,« siger han til Børsen.

Kontante krav

Lars Løkke Rasmussen åbnede i sidste uge for, at et regeringssamarbejde mellem Venstre og Socialdemokratiet kan ende med at være en mulighed i en parlamentarisk mudret situation.

Mette Frederiksen har hidtil afvist Løkkes tilnærmelser. I stedet har hun siden Grundlovsdag sidste år gjort det klart, at målet er en socialdemokratisk étpartiregering.

Skal Mette Frederiksen danne en regering baseret på opbakning fra Enhedslisten, SF, de Radikale og Alternativet, forventes hun at skulle håndtere en stribe kontante krav, som de fire partier har opstillet sammen og hver for sig.

Blandt de centrale krav kan nævnes: Et opgør med centrale dele af paradigmeskiftet, forbedrede vilkår for særligt børnene på Sjælsmark, modtagelse af kvoteflygtning samt ændringer i integrationsydelsen og kontanthjælpsloftet.

Duellen blev overværet af 250 JydskeVestkysten-læsere, der havde været hurtige til at skaffe billetter – alle pladser var udsolgt inden for det første døgn.

Det var på forhånd fastlagt, at debatten skulle omhandle tre emner: Land og by, sundhed samt det spørgsmål, der altid skal stilles i dansk politik: Hvor skal pengene komme fra?

De to duellanter gik hinanden på klingen i forhold til, hvordan fremtidens sundhedssystem skal se ud, tilskuddet til friskolerne, ligesom de disktuerede spørgsmålet om kommunal udligning, der skal landes en aftale om på den anden side af valget.

Og Mette Frederiksen foreslog, at flere uddannelsespladser på de såkaldte »velfærdsuddannelser« flyttes ud af de store byer for at holde liv i yderområderne. S-formanden så gerne, at 60 pct. af udbuddet af pladser på f.eks. sygeplejerske-, pædagog- og læreruddannelselserne findes i provinsen.