Løkke med ny melding: Førsteprioritet er nu en regering hen over midten

Lars Løkke Rasmussen vil nu danne regering med partier hen over midten efter valget, hvor yderpartierne lukkes af. Det er hans førsteprioritet, siger han.

Løkke med ny melding om et regeringssamarbejde: Vil samle partier hen over midten. Fold sammen
Læs mere
Foto: Philip Davali
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Lars Løkke Rasmussen ændrer nu kurs med en dag til valget. Hans førsteprioritet, når danskerne i morgen skal stemme, er nu en regering bestående af partier hen over midten, siger Lars Løkke Rasmussen til TV2 News.

»Jeg er nået til den konklusion, at hvis Venstre får et styrket mandat i morgen, så vil jeg bruge al min energi og erfaring på at se, om ikke det kan lade sig gøre at samle en regering med ansvarlige erfarne partier hen over midten,« siger han og tilføjer:

»Der er brug for samling på midten.«

Adspurgt om, hvorfor han dermed ikke længere går til valg på at fortsætte VLAK-regeringen, siger han:

»Som valgkampen er skredet frem, er det ikke en realistisk mulighed. Hvis der bliver et blåt flertal i morgen føler jeg mig overbevist om, at det bliver et blåt flertal, der vil inkludere partier, som jeg ikke vil bøje mig ud efter,« siger han.

Han vil dog ikke sige konkret, hvilke partier en regering hen over midten skal bestå af. Men den skal basere sig på en offensiv klimastrategi samt velfærd, understreger han.

Han siger bl.a., at det er udlændingepolitikken helt ude til højre og den økonomiske politik helt ude til venstre, han med forslaget vil forsøge at holde væk fra indflydelse.

Berlingske har været i kontakt med Kristian Jensens særlige rådgiver, som oplyser, at finansministeren bakker op om meldingen. Det har dog ikke været muligt at få et interview.

Hidtil VLAK-regering

Hidtil har Løkke sagt, at han går til valg på at fortsætte den nuværnede regering, som består af Liberal Alliance, de Konservative og Venstre.

Men tidligere i valgkampen har statsministeren åbnet for, at en mulig regering også kunne bestå af Venstre og Socialdemokratiet som anden prioritet.

Den melding delte i den grad vandene, og Socialdemokratiet afviste blankt ideen.

Det samme gjorde SF og Enhedslisten, der begge sagde, at de aktivt ville modarbejde en sådan konstellation, fordi det ville trække Danmark i den forkerte retning, lød det bl.a. fra politisk ordfører, Pernille Skipper (EL):

»Derfor vil vi aktivt modarbejde den regeringskonstellation. Vi håber stadig på en rødgrøn regering.«

Mere åben over for ideen om en SV-regering var Dansk Folkepartis Kristian Thulesen Dahl, som dog bebudede, at partiet selv vil være med, hvis det skulle støtte ideen. Det er uklart, hvordan DF-formanden anskuer det nye forslag fra Lars Løkke Rasmussen. Berlingske forsøger at indhente en kommentar.

Helt udtalte positive tilkendegivelser lød derimod fra R-profil, Martin Lidegaard, der så sent som i går sagde, at hans »drømmescenarie« ville være et regeringssamarbejde mellem S og V.

»Jeg kan både se De Radikale som en del af sådan en regering, og jeg kan også se De Radikale som parlamentarisk grundlag. Det er ikke afgørende,« sagde Lidegaard til Jyllands-Posten, mens hans formand, Morten Østergaard ikke ville udelukke ideen.

Berlingske forsøger at indhente politiske kommentarer fra partierne til Løkkes melding.

Ifølge TV 2 News vil Mette Frederiksen (S) ikke kommentere Løkkes melding.

Opdateres...