Løkke langede ud efter regeringen. Så gik S-ordfører til modangreb: »Skræmmende« at tage så let på covid-19

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblik over dagens vigtigste historier, så du kan kan begynde dagen med at være godt klædt på allerede til morgenkaffen.

 
15. juni åbner Danmark delvist sine grænser. Video: Reuters/Ritzau Scanpix, redigering: Mathilde Oda Jørgensen Fold sammen
Læs mere

Godmorgen og velkommen til endnu en dag, hvor coronakrisen og dens effekt på samfundet dominerer nyhedsbilledet.

Vi begynder i udlandet, hvor Trump fredag aften gjorde det klart, at han vil gøre alvor af en tidligere trussel.

Inden da får du her overblikket over de nyeste coronatal.

Dagens coronatal:

Bekræftede smittede i Danmark: 11.593
Indlagte: 106
Indlagte på intensiv: 18
Heraf i respirator: 10
Antal døde: 568
Bekræftede smittede på verdensplan: 5.930.035
Døde på verdensplan: 365.011

Trump: Vi trækker os

USA trækker sig fra sit samarbejde med Verdenssundhedsorganisationen (WHO) og vil fremover bruge pengene andre steder. Det sagde USAs præsident, Donald Trump, fredag aften dansk tid.

USA er WHOs største økonomiske bidragsyder, men i april suspenderede Trump pengestrømmen og beskyldte organisationen for at fremme Kinas »falske informationer« om coronaudbruddet.

Nu meddeler præsidenten så, at amerikanerne trækker sig helt fra samarbejdet.

Læs mere om den historie her.

Få overblikket - hver dag


Coronavirussen har lukket Danmark og spredt sig over hele verden. Hundrede tusinder er bekræftet smittet verden over, og tusindvis af dødsfald er registreret.

På Berlingske følger vi coronavirussen og dens konsekvenser tæt, og du kan med nyhedsbrevet Berlingske Morgen hver dag modtage et overblik i din indbakke med de seneste udviklinger fra ind- og udland og dagens vigtigste historier.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver dag sender mig et nyhedsbrev med de seneste nyheder fra ind- og udland og vigtigste historier om coronavirussen. Nyhedsbrevet kommer hver dag, kl. 7 i hverdagen og kl. 8 i weekenden. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan indeholde annoncer fra tredjepart og i visse tilfælde blive delt med disse. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

Danmark åbner grænserne – men kun for enkelte lande

I det hele taget er dagens nyhedsbillede præget af debatten i kølvandet på det pressemøde, hvor statsminister Mette Frederiksen (S) fredag varslede en åbning af Danmarks grænser for visse lande.

15. juni lukker Danmark grænsen op for turister fra Norge, Island og Tyskland. Men turisterne må ikke booke overnatninger i København. Det vil føre til store økonomiske tab for en meget presset branche, lyder beskeden fra turisme- og brancheorganisationer.

Turisterne fra Norge, Tyskalnd og Island får foreløbig ikke lov til at overnatte i København. Heller ikke svenskerne får lov til at komme endnu. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup.

Skuffelsen er stor hos blandt andreDansk Erhverv, turismeorganisation Wonderful Copenhagen og Horesta, der er brancheorganisation for hotel-, restaurant- og turisterhvervet. Hos sidstnævnte har administrerende direktør Katia K. Østergaard svært ved at se ideen bag reglerne:

»Du må gå rundt i hovedstaden, men du må ikke booke et overnatningsophold i hovedstaden. Det virker utrolig ulogisk.«

Læs historien her.

De københavnske hoteller, restauranter og kulturinstitutioner skal heller ikke regne med at få meget hjælp fra svenske turister indtil videre. Det er svenskerne kede af. Men hvorfor får nordmændene at vide, at de sagtens kan køre gennem Sverige på vej til Danmark, mens svenskerne ikke må køre mere end to timer fra deres hjem? Og hvorfor fraråder Danmark samtidig sine borgere at tage til Sverige?

»Velkommen til en sommer, hvor det kan blive noget lettere at finde vej end at holde styr på virvaret af regler,« skriver Berlingskes Uffe Taudal, der prøver at skabe et overblik over den skandinaviske coronapolitiks mange selvmodsigelser.

Løkke langede ud efter regeringen – så gik S-ordfører til modangreb

I kølvandet på fredagens pressemøde var V-formand Jakob Ellemann-Jensen ude med kritik af regeringens grænseåbningsplaner. Hans forgænger på posten, Lars Løkke Rasmussen, stemte i på Twitter:

»Forstår ikke logikken i at ødelægge hotel- og restaurationsbranchen i København. Forstår ikke logikken i at sætte mange års Øresundsintegration i fuldt bakgear. Det er egenrådigt og uden skyggen af sundhedsfagligt belæg,« skrev han.

Og det fik straks den socialdemokratiske udlændige- og integrationsordfører Rasmus Stoklund til gå til modangreb.

»Skræmmende at en mand, der kunne have været statsminister, tager så let på de konsekvenser #Covid_19 kunne få, hvis man bare gav los. Med en tøvende@larsloekke ved roret ville embedsmænd tilsyneladende ha lagt linjen og vi havde haft svenske tilstande,« skrev han på Twitter.

Det kunne Lars Løkke ikke sidde overhørig.

»Rent vrøvl og skræmmesnak. De svenske tilstande i Skåne, Halland og Blekinge er Covid-19-mæssigt bedre end i Kbh. Intet belæg for ikke at lade dem komme til Danmark,« replicerede han.

Så mange smittede kommer fra social- og sundhedssektoren

Berlingskes forsidehistorie handler i dag om, at 30 procent af de 11.000, der er fundet smittet med coronavirus i Danmark, arbejder i social- og sundhedssektoren, for eksempel som læger eller sygeplejersker.

Hele 914 medarbejdere på plejehjem er siden epidemiens udbrud testet positive for coronavirus.

Allan Randrup Thomsen, professor i virologi ved Københavns Universitet, vurderer, at det har haft konsekvenser, at langtfra alle hospitalsindlagte, plejehjemsbeboere og sundhedspersonale blev testet systematisk fra epidemiens begyndelse.

Du kan læse hele historien her.

Stigende ledighed: 40.000 danskere kan blive ramt ekstra hårdt

En ting er, når vi får lov til at rejse igen. Men selv når coronavirussen – det sker snart – har forladt landet, er der udsigt til en langsigtet krise for Danmark. Ledigheden er steget kraftigt under coronakrisen, og 40.000 danskere kan risikere at blive langtidsledige  – det vil sige ledige i mere end et år. Det kan blive meget dyrt for hele det danske samfund.

Den historie kan du læse her.

Cirka 40.000 risikerer at blive langtidsledige. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt.