Liberal Alliances leder er ude af Folketinget. Bag ham står et parti i dyb krise

En tavs leder forlod Liberal Alliances gruppeværelse på Christiansborg. Anders Samuelsen var færdig og efterlod sit parti i krise. Partiet står tilbage med under halvdelen af dets mandater. Om Anders Samuelsen trods sit nederlag fortsætter som leder af partiet, står stadig hen i det uvisse.

Liberal Alliances leder, Anders Samuelsen, blev ikke genvalgt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Celina Dahl
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Anders Samuelsen så en anelse sammenbidt ud, da han efter midnat trådte ud af Liberal Alliances gruppeværelse på Christiansborg.

Stemmerne var talt op, og LA-lederens dom stod skrevet sort på hvidt:

Anders Samuelsens tid i Folketinget var slut.

Bag sig efterlod han et parti i krise. Liberal Alliance havde mistet ni mandater. Fire mandater tilbage. 2,3 procent af stemmerne.

Og der kom han så. Ud af gruppeværelset og strøg hastigt forbi pressen, der stimlede sig sammen uden for døren.

Om han stadig skulle være leder af partiet eller ville trække sig, stod hen i det uvisse.

Én ting stod dog lysende klart: Hele valgaftenen gik prognoserne kun én vej for Liberal Alliance: ned og atter ned.

Livet går videre

Inden Anders Samuelsen barrikaderede sig i LAs gruppeværelse, holdt han en tale til partiets valgfest. En valgfest, hvor partiet ifølge dets eget folketingsmedlem Leif Mikkelsen havde »fået tæsk«.

Efter sin tale slog Anders Samuelsen fast, at han ikke kunne konkludere noget endeligt om, hvorvidt han vil forlade lederposten.

»Hvis jeg ikke kommer ind, går livet videre. Så er der andre spændende opgaver og andre, der kommer ind.«

Efter den udtalelse gik der ikke mange sekunder, før han blev omringet af mænd i jakkesæt og blev ført ind i gruppeværelset.

Få minutter efter døren til værelset blev lukket, sagde LAs folketingsmedlem Laura Lindahl til Berlingske:

»Vi har slet ikke gjort os nogen tanker om, at Anders ikke skal være leder. Han ér det her parti, han har skabt det her parti. Så hvem der skulle være leder lige nu, har jeg slet ikke noget bud på. For mig er Anders leder.«

Heller ikke Henrik Dahl kunne forklare, hvordan Anders Samuelsen og resten af Liberal Alliance vil se ud efter valgdagen.

»En nær-død-oplevelse,« lød det.

Til Politiken sagde Henrik Dahl desuden, at han ikke mener, Simon Emil Ammitzbøll-Bille skal overtage lederposten, fordi partiet har »tabt tre valg i træk« - kommunalvalget, europaparlamentsvalget og nu folketingsvalget.

Hvem den nye leder så skal være, vidste Henrik Dahl ikke.

Flygtede fra folketingssalen

Tilbage til gruppeværelset. Anders Samuelsen forlod værelset - og undveg som nævnt pressen - for at gå ned i folketingssalen, hvor han sammen med de andre partiledere skulle optræde på TV.

Men da udsendelsen var slut, undgik Anders Samuelsen igen pressen. Og forlod Christiansborg.

To etager længere oppe sad hans bedste partifælle - Simon Emil Ammitzbøll-Bille - stadig tilbage i gruppeværelset. Med sin kone i hånden og et trøstesløst udtryk kom han gående ud fra værelset.

Det mest presserende spørgsmål, som minutter forinden var sprunget over ved partilederrunden - om Anders Samuelsen fortsætter som partileder - var der heller ikke noget svar.

»Vi forholder os overhovedet ikke til noget som helst i den retning. Der mangler fortsat en fintælling, og det er så tæt lige nu,« siger han og forklarede, at »det ville være helt forkert at spekulere i«.

Der fandtes heller ikke svar på, hvorvidt Anders Samuelsen kan være leder, hvis han ikke sidder i Folketinget.

Der var ikke meget andet for Simon Emil Ammitzbøll-Bille at sige, end at han - som så mange andre partifæller på denne aften - vil hjem og sove og »slikke sine sår«. Og efterfølgende kæmpe videre for partiets projekt.

Succesen, der endte som en fiasko

I 1998 blev Anders Samuelsen en del af Det Radikale Venstres folketingsgruppe og sad fra fra 2004 til 2007 i Europaparlamentet for samme parti.

Men i 2007 trådte Anders Samuelsen ud af de Radikale, og i samarbejde med Naser Khader og de Konservatives Gitte Seeberg stiftede han partiet Ny Alliance.

Ny Alliance kom i Folketinget med fem mandater samme år. Men projektet døde hurtigt, og partiet ændrede navn til Liberal Alliance. Da Naser Khader i 2009 forlod partiet, satte Anders Samuelsen sig på partiets lederpost.

Liberal Alliance havde i 2009 og 2010 længe ligget under spærregrænsen i meningsmålingerne. Men på en aprildag i 2010 fik partiet kæmpet sig over spærregrænsen og stod til 2,3 pct. af stemmerne. I 2010 sagde Anders Samuelsen, at partiet ville lukke, hvis det ikke kom i Folketinget. Men det blev ikke nødvendigt at droppe projektet.

Partiet kom i 2011 ind i Folketinget med ni mandater. Ved valget i 2015 med 13 mandater.

Målt på den måde blev det liberale projekt en succes. Men manden, der stod i spidsen for at løfte partiet dertil, er nu ude af Folketinget.

Opdatering: Denne artikel er skrevet på valgnatten, og torsdag 6. juni, dagen efter, trak Anders Samuelsen sig som leder af Liberal Alliance. Læs mere her.