Lærere på Ørestad Gymnasium overraskede deres udskældte elever: Pludselig stod de på trappen og klappede

I frikvarteret stod lærerne på Ørestad Gymnasium pludselig og klappede ad deres elever. De ville vise eleverne deres støtte, efter et afbrudt ministerbesøg har sendt gymnasiet i modvind.

Eleverne på Ørestad Gymnasium blev overraskede og glade, da deres lærere pludselig tog opstilling på den store trappe i spisefrikvarteret for at klappe ad dem og vise deres støtte til dem. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt

Fem minutter før spisefrikvarteret gik i gang på Ørestad Gymnasium fredag ved middagstid, begyndte en gruppe lærere pludselig at samle sig på skolens centrale trappe.

Flere lærere kom til, og inden frikvarteret gik i gang, havde næsten hele den samlede lærerstand taget opstilling på den snoede trappe, der binder gymnasiets åbne etager sammen.

Nogle af eleverne kiggede undrende på deres undervisere og hviskede til hinanden.

Så begyndte lærerne at klappe.

De stod i to rækker langs trappens gelændere, og de blev stående og klappede uafbrudt i ti minutter, mens eleverne kom ud fra klasselokalerne og gik ned ad trappen for at nå til kantinen i stueetagen.

Flere elever smilede og så overraskede og tydeligt glade ud og spurgte lærerne, hvad de lavede.

»Vi klapper ad jer, fordi I er seje,« lød det fra en lærer.

Du kan se en video af lærernes klapsalver her. Artiklen fortsætter nedenunder.

 

Flere andre havde medbragt skilte med teksten »100 procent opbakning« efterfulgt af en glad smiley.

I en Facebook-gruppe for gymnasiet har lærerne lagt en fælles besked ud, hvor de forklarer baggrunden for klapsalverne.

»Kære elever,« skriver de:

»Jeres lærere har i dag klappet jer fra 1. sal ned i stuen. Det har vi gjort for at vise, hvor stolte vi er af jer. I har siden det afbrudte ministerbesøg 7. marts oplevet en sand mediestorm, og I har holdt jer oprejst. Med eksemplariske optrædener i aviser og på TV er det lykkedes jer at vende en historie om udemokratiske ballademagere til en historie, der bl.a. handler om besparelsers konsekvenser for jeres uddannelse. Det skal I have kæmpe TAK for.«

Beskeden afsluttes:

»Kærlig hilsen fra jeres lærere.«

Foto: Thomas Lekfeldt.

Beskyldninger om møntkast

Ørestad Gymnasium har da også fået usædvanlig stor mediebevågenhed, efter en bestemt episode udspillede sig på skolen tidligere i marts.

Her afbrød undervisningsminister Merete Riisager (LA) og sognepræst Kathrine Lilleør pludselig et besøg på gymnasiet, blandt andet som følge af omfattende buh-råb fra hundredvis af elever.

Ministeren var på gymnasiet for at tale om demokratisk dannelse, og eleverne havde hængt bannere og skilte op i protest mod de besparelser på uddannelsesområdet, der måneden før havde ført til fyringer af flere lærere.

Under besøget havde eleverne taget opstilling på selvsamme trappe, lærerne stod på i frikvarteret fredag, og på skolens etager for at vise deres utilfredshed med besparelserne. Mange af eleverne buhede højlydt af ministeren.

Da Riisager og hendes følge nåede op til en ventende 1.g-klasse på 1. sal, tog en stor gruppe elever opstilling uden for lokalet og bankede på glasruden ind til lokalet. Efter kort tid afbrød ministeren besøget.

Flere elever, Berlingske har talt med, har hørt, at der blev råbt »luder« efter Riisager, og i en video på gymnasiets YouTube-kanal kan man høre, at der på et tidspunkt i hvert fald bliver råbt »søn af en luder«.

Ministerens særlige rådgiver samt pressechef, som var med på gymnasiet, har forklaret, at de så en mønt blive kastet.

Ingen af de elever, Berlingske har talt med, har set møntkast. Heller ikke videooptagelser har kunnet påvise det.

Foto: Thomas Lekfeldt.

»Jeg blev meget overvældet og meget rørt«

Da lærernes klapsalver er ved at være forbi, står en tydeligt rørt elevrådsformand for foden af trappen.

19-årige Sofie Spies, der går i 3.o, har været elevernes ansigt udadtil i de seneste uger efter det afbrudte besøg.

Hun tørrer sig under øjnene og griner lidt forlegent, inden hun svarer på Berlingskes spørgsmål.

»Det er det bedste, de overhovedet kunne gøre. Det er så rørende at se. Så det er jeg virkelig glad for. Og taknemlig,« siger hun:

»Det er det vildeste overhovedet. Jeg kunne slet ikke forestille mig noget bedre.«

16-årige Monique Ekstrøm fra 1.n smilede, da hun gik ned ad trappen til lærernes klapsalver, og da hun har indfundet sig ved et af kantinens borde sammen med en veninde, fortæller hun:

»Jeg blev meget overvældet og meget rørt. Det er super rart, at lærerne støtter os i det, vi har gjort, og ved, at vi gjorde det af en årsag.«

Der er jo nogle elever, der ikke opførte sig ordentligt – er det ikke stadig problematisk?

»Det er selvfølgelig rigtig ærgerligt. Men det var et fåtal. Jeg synes ikke, at 1.200 elever skal straffes på baggrund af få personer, der ikke kan opføre sig ordentligt,« siger Monique Ekstrøm.

En anden elev, der har fået en fremtrædende rolle i forløbet, er 18-årige Ali Alshamy fra 1.h. Han optrådte på den første offentliggjorte video af det afbrudte besøg, hvor han havde en snak med Merete Riisager om besparelserne.

»Jeg synes, det var virkelig fedt, at lærerne gjorde det. Vi vidste ikke, hvad der skulle ske – vi kom jo bare ud, og så stod de og klappede ad os. Jeg blev virkelig glad.«

Der er nogle få, der ikke opførte sig helt ordentligt under ministerbesøget?

»Det er ærgerligt, at de få skal have lov til at tage fokus. Og jeg synes, det er trist, at der bliver talt om kollektiv afstraffelse. Men det var fedt, det lærerne gjorde,« siger Ali Alshamy:

»Det betyder meget, at de bakker os op – især fordi der har været så meget dårlig omtale, og der er så mange, der har talt dårligt om os.«

»Man kan ikke straffe 1.200 elever«

På forsiden af Berlingske fredag giver flere af gymnasiets lærere deres fulde opbakning til eleverne og gør det klart, at de ikke mener, at de bør straffes for deres opførsel.

Styrelsen for Undervisning og Kvalitet (STUK) under Undervisningsministeriet har ellers sendt et brev til Ørestad Gymnasiums bestyrelse og opfordret til, at eleverne sanktioneres i kølvandet på episoden.

I skrivelsen, som Berlingske har fået indsigt i, retter styrelsen en sønderlemmende kritik af ledelsen på gymnasiet, som man mener har svigtet sin opgave under besøget, ligesom man anfægter gymnasiets forklaringer om, at det ikke har været muligt at identificere enkeltelever, som var »impliceret i de konkrete hændelser«.

»Samlet set finder styrelsen (...), at ledelsens håndtering af hændelserne i forbindelse med undervisningsminister Merete Riisagers besøg på skolen (...) fremstår særdeles utilstrækkelig og kritisabel,« hedder det.

STUK opfordrer ledelsen til at vurdere muligheden for at sanktionere enkelte elever – eller iværksætte kollektive sanktioner ved eksempelvis at aflyse skolefester eller andre sociale arrangementer.

Foto: Thomas Lekfeldt.

Gymnasiets bestyrelsesformand, René van Laer, siger til Berlingske, at eleverne ikke skal straffes kollektivt.

»Man kan ikke straffe 1.200 elever, fordi der måske er nogle få, der har opført sig dårligt.«

Han gør det samtidig klart, at individuelle straffe kun kommer på tale, hvis man med 100 procent sikkerhed kan identificere de elever, der har overtrådt gymnasiets studie- og ordensregler ved f.eks. at råbe »luder« efter ministeren.

»Der blev optaget nogle videoer på skolen, og dem har ledelsen set igennem, og der kan man altså ikke identificere nogen, der har gjort det,« siger René van Laer:

»Vi har som bestyrelse sagt, at hvis man skal sanktionere ting, skal man være 100 procent sikker. Det er den tradition, vi bygger på i Danmark.«

Han understreger, at bestyrelsen og ledelsen alle er »enormt kede« af, at besøget forløb på den måde, og gymnasiet vil nu i stedet arrangere en obligatorisk temadag, der skal handle om demokrati og om, hvad man kan lære af episoden.