Kritik fra folketingsmedlemmer efter coronarapport: »Mette Frederiksen løj over for danskerne og Folketinget«

Flere folketingsmedlemmer kritiserer Mette Frederiksen efter ny rapport om coronanedlukningen i foråret.

»I kombination med den tætte styring og kontrol af covid-19-håndtering, som Statsministeriet udøver fra og med 27. februar tyder fraværet af alternative ophav til nedlukningsplanen på, at den plan for nedlukning, som udmeldes på pressemødet i Statsministeriet den 11. marts i al væsentlighed er konciperet i Statsministeriet«, hedder det i rapporten »Håndteringen af covid-19 i foråret 2020«. Fold sammen
Læs mere
Foto: Philip Davali
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Flere folketingsmedlemmer langer ud efter Mette Frederiksen efter udgivelsen af den knap 600 sider lange granskningsrapport om coronanedlukningen i foråret.

Her kom det således frem, at de konkrete planer om den helt store nedlukning kom fra regeringen og Statsministeriet og ikke efter anbefaling fra myndighederne.

Derfor beskyldes statsministeren af flere folketingsmedlemmer for at lyve.

»Med ekspertgruppens rapport er det nu dokumenteret: Mette Frederiksen løj over for danskerne og Folketinget, da hun skubbede myndighederne foran sig og påstod de anbefalede hård nedlukning af DK«, skriver Sophie Løhde, politisk ordfører for Venstre, på Twitter.

Gruppeformand for Liberal Alliance, Ole Birk Olesen, stemmer i.

»Mette Frederiksen kunne have sagt: »Myndighederne anbefaler ikke nedlukning, men vi er mere forsigtige, så vi beder Folketinget om opbakning til nedlukning«. I stedet løj hun. Hvorfor? Mit gæt er, at hun ikke går så meget op i, om hun taler sandt. Hun vil bare have et godt show«, skriver han på Twitter.

Politisk ordfører for De Konservative, Marcus Knuth, kritiserer også Mette Frederiksen for at skubbe myndighederne foran sig.

»Når Mette Frederiksen går ud og siger, hun har truffet beslutningen på baggrund af en bred myndighedsgruppe, og det ikke er sandt, så står vi tilbage med en statsminister, der har talt usandt. Og vi kan ikke leve med en statsminister, der går rundt og taler usandt,« siger Marcus Knuth til TV 2.

Samme kritik gør sig gældende hos Dansk Folkeparti og formand Kristian Thulesen Dahl.

»Specielt i forbindelse med en pandemi er det afgørende, at danskerne kan have tillid til, at det, som regering og myndigheder siger, er rigtigt. Hvis det er sådan, at der er fejet noget ind under gulvtæppet her, i forhold til hvordan det rent faktisk har været, så er det dybt problematisk,« lyder det fra Thulesen Dahl til Ritzau.

Imidlertid mener SFs gruppeformand, Jacob Mark, at statsministeriet agerede korrekt i foråret.

»Det var nok ikke den konklusion de borgerlige regnede med da de bestilte ekspertrapporten: Covid 19-rapporten slår fast at det var Statsministeriet som i foråret tog et nødvendigt opgør med »trægheden« i systemet og med »fastlåste forestillinger« hos Sundhedsmyndighederne«, skriver han på Twitter.

Sundhedsordfører for De Radikale, Stinus Lindgreen, kaldte fredag måden, man valgte at lukke landet på »en politisk beslutning, som man så må stå på mål for bagefter«.

»Regeringen burde fra start af bare have lagt frem, hvad myndighederne anbefalede, og hvad man politisk besluttede. Ingen grund til at skjule noget,« sagde han.

I en skriftlig udtalelse erklærede Mette Frederiksen sig fredag aften »imponeret« over, at man med redegørelsen »evner at kigge bagud og lære af det forløb, vi har været igennem indtil nu«.

»Regeringen har på intet tidspunkt ønsket at skubbe myndighederne foran sig eller fralægge sig ansvaret for nedlukningen,« skrev statsministeren:

»Vi har gentagne gange understreget, at regeringens beslutninger var udtryk for politiske valg. At regeringen anlagde et forsigtighedsprincip. At vi hellere gjorde for meget end for lidt. Og hellere handlede for hurtigt end for langsomt. Jeg er ikke i tvivl om, at det har været medvirkende til, at Danmark er blandt de lande, der kom bedst igennem første bølge af coronapandemien«.

Den knap 600 siders rapport er skrevet af et hold eksperter, anført af Jørgen Grønnegård Christensen, professor emeritus i offentlig forvaltning ved Aarhus Universitet. Ekspertholdet har gransket, hvad der skete bag murene i Statsministeriet, på Christiansborg og hos sundhedsmyndighederne før, under og efter nedlukningen i marts 2020.