Kristian Thulesen Dahl melder sig ud af Dansk Folkeparti

Kristian Thulesen Dahl meddeler via Facebook, at han er fortid i det parti, han var med til at stifte. »Det har været en rigtig svær beslutning, for vi har i partiet haft en fantastisk rejse sammen,« skriver han.

Dansk Folkepartis tidligere formand Kristian Thulesen Dahl forlader partiet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Flugten fra Dansk Folkepartis folketingsgruppe vil ingen ende tage, og onsdag eftermiddag er det partiets medstifter og tidligere formand, Kristian Thulesen Dahl, der forlader partiet.

»Jeg har i dag valgt at melde mig ud af DF. Det har været en rigtig svær beslutning, for vi har i partiet haft en fantastisk rejse sammen. Fuld af gode oplevelser. Fuld af gode minder,« skriver han i et Facebook opslag.

»Den sidste tid har jeg derfor hver eneste dag tænkt, at der måtte være en vej ud af problemerne. At der i partiet pludselig ville komme den eftertanke, der ville skabe mulighed for, at det kunne blive godt igen. Realiteten er, at det ikke sker. Derimod er der et pres for, at jeg skal tage beslutningen om min fremtid nu. Det italesættes, at partiet først kan komme videre, når jeg er ude,« tilføjer han – og fortsætter:

»Jeg kommer ikke til at kaste smuds på partiet eller personerne i det. Jeg vil i stedet tænke tilbage på alt det positive, der har været – og jeg vil opfordre alle andre til at gøre det samme. For selvom vi nok nu er vokset fra hinanden, skal vi alle bedst videre.«

For nylig meddelte Kristian Thulesen Dahl, at han ikke ville genopstille for Dansk Folkeparti ved næste folketingsvalg. Det skete efter en diskussion med partiets nye formand, Morten Messerschmidt, om, hvilke ordførerskaber Thulesen Dahl skulle have.

Siden har bølgerne gået højt.

Blandt andet delte partiets tidligere formand og stifter, Pia Kjærsgaard, der dannede partiet i 1995 med Thulesen Dahl, søndag et tweet fra folketingskandidat for Dansk Folkeparti Nana Harring, der slet og ret kaldte Kristian Thulesen Dahl en »tøsedreng«.

Ifølge Berlingskes politiske kommentator, Bent Winther, ligger der mere til grund for, at Thulesen Dahl ikke længere vil være en del af partiet.

Primært handler det om, at han aldrig har fundet sig til rette under Morten Messerschmidts ledelse.

»Kristian Thulesen Dahl forlader Dansk Folkeparti på en løgn. Han har, skriver han på Facebook, håbet, at der var en vej ud af problemerne uden at nævne, at han selv har været en stor del af dem. Og han nævner ikke sit nære forhold til Inger Støjbergs nye parti Danmarksdemokraterne med et ord,« forklarer Bent Winther.

»Det kan ikke undgå at ramme ham, når han som ventet vender tilbage til politik i et nyt parti. Troværdigheden har lidt et knæk, og mange vil anse ham for at være en overløber, der kun tænker på sig selv og ikke kan finde ud af at give en ordentlig officiel og sand forklaring på at forlade det parti, han har været ned til at stifte.«

Flirten med Støjberg

Mens krisen har kradset i Dansk Folkeparti, har en anden profil på højrefløjen, Inger Støjberg, dannet et nyt parti.

Støjberg tilbød kort efter nyheden om Thulesen Dahls exit, at han kan blive en del af Danmarksdemokraterne.

»Hvis han kan se sig selv i Danmarksdemokraterne og har lyst til at være en del af projektet, så er han selvfølgelig velkommen,« lyder det.

»Men mit indtryk er også, at han vil bruge noget tid på at se, om det er noget for ham,« siger Støjberg.

Over for Ritzau understreger Thulesen Dahl, at han ikke har truffet beslutninger om sin fremtid.

»Når man træffer så stor en beslutning, skal man give sig tid til at mærke efter om fremtiden,« siger han:

»Og er det i virkeligheden anledningen til, at jeg skal kigge andre veje end politik? Det skal jeg have tid til at tænke over.«

»Jeg er glad for, at jeg er velkommen i Ingers parti, men om jeg skal være en del af projektet, skal jeg nu overveje,« tilføjer han.

Krise af kaliber

Dansk Folkeparti befinder sig lige nu i en historisk deroute. Ved folketingsvalget i 2015 fik partiet 37 mandater med en dengang relativt ny formand Thulesen Dahl i spidsen. Ved valget i 2019 kom partiet ned på 16, efter at især Mette Frederiksen havde suget frafaldne DFere til sig.

Nu behøver der kun at stå fem stole i partiets gruppeværelse.

11 medlemmer har forladt partiet de seneste måneder, herunder prominente politikere som Søren Espersen og Peter Skaarup, der som partistifter Thulesen Dahl har været med til at gøre Dansk Folkeparti til en folkelig politisk succes gennem nullerne og tierne.

Skaarup vil sågar stille op for Støjbergs parti.

Nu er kun Pia Kjærsgaard tilbage fra den gamle garde. De resterende medlemmer af DFs folketingsgruppe er for nu Morten Messerschmidt, næstformand René Christensen, Alex Ahrendtsen og Mette Hjermind Dencker.