Kristian Jensen begraver Løkkes drøm under et vognlæs jord

Kritikere vil anklage Kristian Jensen for at underminere Lars Løkke Rasmussens lederskab og skærpe uroen i Venstre. Men Kristian Jensen har fat i flere afgørende pointer.

Kristian Jensen lægger massiv afstand til Lars Løkke Rasmussens drøm om et regeringssamarbejde over midten. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Når Venstres næstformand, Kristian Jensen, i et interview i Berlingske vender ryggen til Lars Løkke Rasmussens tidligere ønske om en SV-regering og begraver formandens drøm under et fuldt vognlæs jord, er det temmelig opsigtsvækkende.

Dermed gør Kristian Jensen det klart for alverden, at han aldrig har været fan af Løkkes overrumplende melding fra valgkampen om, at Venstre og Socialdemokratiet burde gå i regering sammen.

Faktisk går Kristian Jensen til yderligheder for at lægge afstand til Løkkes projekt.

»Det er yderst sjældent, at en næstkommanderende så direkte undsiger sin leder i et så afgørende strategisk spørgsmål...«


Kristian Jensen blotlægger i interviewet, at han først meget sent blev orienteret om Løkkes nye idé, og at han fra første færd var imod, da Løkke pludselig ønskede at dreje væk fra det borgerlige samarbejde for i stedet at nærme sig Mette Frederiksen og Socialdemokratiet.

»Jeg har hele tiden ment, at vores førsteprioritet skal være en borgerlig regering,« siger Kristian Jensen i interviewet, hvor han heller ikke vil skrive under på den udbredte vurdering af, at Løkkes melding i det mindste var med til at give Venstre et godt valg, eftersom mange danskere drømte om at få bygget bro over midten i dansk politik.

Fundamental tilrettevisning af Løkke

Kristian Jensens tilrettevisning af Løkke kan næsten ikke være mere fundamental, og han går endda skridtet videre, når han slår fast, at Venstre som det store parti i blå blok bør fokusere på at samle de borgerlige partier.

Det er yderst sjældent, at en næstkommanderende så direkte undsiger sin leder i et så afgørende strategisk spørgsmål. Dette siger alt om, hvor splittet Venstre er, og hvor svækket Løkke er som formand trods Venstres fremgang ved valgene til Europa-Parlamentet og Folketinget.

Som det blev illustreret under den heftige magtkamp i Venstres folketingsgruppe i mandags, kan Løkke end ikke sætte sit eget ledelseshold, og nu må han, få dage senere, se sin satsning fra valgkampen blive undsagt i fuld offentlighed. Af sin næstformand.
At det forholder sig sådan, kan Løkke takke sig selv for. Alle på Christiansborg ved, at han på mange måder er i en liga for sig – stort set ingen matcher hans intellekt, indsigt og erfaring. Men han er også uortodoks som leder. Han går selv – og i bedste fald trækker han sine partifæller med sig. Men grundlæggende lægger hans ledelsesstil ikke op til faste spilleregler, forudsigelighed og loyalitet. I stedet bliver det ofte alliancer og fraktioner, der styrer, og det rammer nu ham selv.

Går vi uden for Venstre, er de øvrige borgerlige partilederes tillid til Løkke stærkt begrænset efter hans sololøb og undsigelse af det borgerlige samarbejde i valgkampen.

Distance til Løkke

Med sit interview i Berlingske ønsker Kristian Jensen at distancere sig fra Løkke, at placere sig selv som ambassadør for et fornyet borgerligt samarbejde og formentlig også at genoplive sit efterhånden noget trængte kandidatur til at blive Venstres næste formand og statsministerkandidat.

I interviewet løfter han sløret for, hvad der bør samle det borgerlige Danmark i fremtiden. Nye tider kræver nye svar, anfører han, og han peger blandt andet på, at de borgerlige partier har været for længe om at finde svar på miljø- og klimaudfordringerne, mens de omvendt har været alt for fikserede på spørgsmål om udlændinge og skat.

Kristian Jensen ønsker at forny og udvide den borgerlige politiske platform, og han vil blandt andet fokusere på den moderne, arbejdende familie, som har brug for en velfungerende og veldrevet offentlig sektor i hverdagen.

Han indikerer en kursændring i den økonomiske politik, hvor han fastslår, at man ikke længere kan fortsætte i det kendte reformspor, der handler om at øge arbejdsudbuddet. Han lægger desuden op til, at der skal gøres mere for at udstyre folk med de rette kompetencer, så de kan føle sig mere trygge i deres job i den stadig skarpere internationale konkurrence og teknologiske udvikling.

I udlændingepolitikken vil han have mindre fokus på symboler og mere fokus på det, der virker.
»Altså – personligt vil jeg hellere arbejde ud fra, hvad der rent faktisk virker, og hvad der faktisk flytter udlændingepolitikken i den rigtige retning. Det er de ting, jeg er interesseret i,« siger han.

Det kan umiddelbart lyde som et markant opgør med både Inger Støjberg internt i Venstre og med Dansk Folkeparti uden for partiets rækker. Og måske vil hans ord også blive modtaget på den måde. Men læg mærke til, at han understreger, at det er afgørende, at der også fremover føres en stram udlændingepolitik. Han vil imidlertid have mere fokus på effekten og resultaterne.

En fremstrakt hånd til Dansk Folkeparti

Man skal også lægge mærke til, at han de facto giver en fremstrakt hånd til Kristian Thulesen Dahl og DF-ledelsen, når han konstaterer, at DF skulle have været med i regeringen efter valget i 2015. Han siger direkte, at regeringsdannelsen gik for hurtigt, og at V-ledelsen skulle have gjort mere for at få DF ombord.

Endelig gør Kristian Jensen det klart, at prisen kan blive høj, hvis det kikser for de borgerlige partier at finde sammen og skabe et alternativ til Mette Frederiksens S-regering.

»Hvis ikke vi holder op med at diskutere nuancerne hos os selv, kommer vi til at splitte os selv ad,« lyder det fra Kristian Jensen, når han opregner de mange risici for fortsat polarisering i den borgerlige lejr.
Han kunne have tilføjet, at risikoen for splittelse i høj grad også gælder for Venstre. For ved starten af den nye politiske sæson står det klart, at Løkkes lederskab er i krise, og at det knirker højlydt i det såkaldte »formandskab« mellem Kristian Jensen og Lars Løkke Rasmussen.

Af samme grund er Kristian Jensens interview i Berlingske ikke ufarligt.

Selv om Kristian Jensen peger på det nødvendige i at få skabt borgerlig samling, vil kritikerne se hans offensiv som en solomelding, der yderligere kan underminere Løkkes lederskab og skærpe uroen i partiet.

Disse beskyldninger fra kritikere og fjender kan blot ikke ændre på det faktum, at Kristian Jensen har ret, når han fastslår, at de borgerlige partier må lære at arbejde sammen, hvis vælgerne igen skal betro dem regeringsmagten.