Krav til regeringen: Her bør vi åbne – nu!

Torsdag aften er der forhandlinger om yderligere genåbning af Danmark. Her møder Venstre frem med en række krav.

 
Den 23. marts præsenterede statsminister Mette Frederiksen regeringens plan for genåbningen af Danmark. Efter mange dage med lavere smittetal end forventet kræver Venstre nu at genåbningen skal ske hurtigere. Video: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix. Redigering: Kristina Finne. Fold sammen
Læs mere

Åbn, åbn, åbn!

Så kort kan man beskrive de ønsker, som Venstre med Jakob Ellemann-Jensen i spidsen møder frem med, når regeringen og partierne bag genåbningsaftalen på torsdag mødes for at gøre status over den igangværende genåbning.

Venstres møder frem med følgende ønskeseddel:

  • Forsamlingsforbuddet skal lempes.
  • Børn skal i højere grad tilbage i skole.
  • Fitness og indendørs idræt skal genåbnes.
  • Restauranter skal ude som inde genåbnes med afstandskrav og helst uden krav om coronapas.
  • Tilskuere skal tilbage på stadion.

Venstres udspil kommer efter mange dage med lave smittetal og lav positivprocent på landets testcentre. Gårsdagens tal fortalte om blot yderligere 514 tilfælde af covid-19 i Danmark i 155.519 prøver. Positivprocenten er lige nu på 0,33 procent. I flere måneder har det tal ligget under 0,5 procent.

På samme tid skriger rejsebranchen på en dato for, hvornår man på ny kan sende danskere afsted mod Syden. Tirsdag skal partierne netop forhandle om genåbning af grænserne.

Dermed står ugen igen i genåbningens tegn. Af genåbningsaftalen fra 22. marts fremgår det, at landet genåbnes langsomt og i etaper. Det, som Venstre foreslår, er i realiteten en fremrykning af flere elementer. Af aftalen fremgår det også, at tempoet i genåbningen forhandles hver 14. dag.

Allerede i går meddelte statsminister Mette Frederiksen (S) da også, at rammerne ser ganske udmærkede ud.

Under et besøg i Roskilde sagde hun om en aftale om yderligere genåbning.

»Samlet set står vi et langt bedre sted, end vi overhovedet havde turdet håbe på,« sagde Mette Frederiksen og fortsatte:

»Når vi så taler om den konkrete genåbning, så har vi jo lavet en bred politisk aftale. Vi genåbner Danmark i faser. Næste genåbning er allerede i morgen (tirsdag, red.) med endnu flere butikker, som bliver åbnet op.«

»Og i den aftale ligger også, at vi hele tiden skal vurdere, om der er ting, vi kan genåbne hurtigere end det, vi egentlig havde forudsat. Og det gør vi sammen med Folketingets partier,« sagde statsministeren.