Konkurrence mellem sol og vind giver billigere grøn strøm

Statslige støttekroner rækker til flere projekter med grøn strøm i årets teknologineutrale udbud.

Danskerne får fremover mere grøn strøm for pengene.

Det konkluderer Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet, der mandag har offentliggjort resultatet af et såkaldt teknologineutralt udbud.

I år bliver der givet en støttesats på gennemsnitligt 2,28 øre per kilowatt-time sol- eller vindenergi mod 13 øre tidligere. Prisen, der er knap seks gange lavere end før, glæder energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V).

- Det har været min mission som minister at give danskerne mest mulig grøn omstilling for deres penge.

- Jeg er derfor meget tilfreds med resultatet af udbuddet, som understreger, hvor hurtigt teknologiudviklingen går, og hvor meget det gavner, når støtten udsættes for konkurrence, siger han i en pressemeddelelse.

Hidtil har firmaer, der leverer sol- og vindenergi, kunnet søge om statslig støtte i puljer for sig, men i år har de konkurreret i én pulje mod hinanden.

Udbydere af sol- og vindenergi har således skullet byde på, hvor lavt et støttebeløb de kunne nøjes med at få, når de sætter projekter i søen.

Foruden øget konkurrence kan man ifølge ministeriet også takke teknologiudviklingen for den lave pris. Støttesatsen kan veksles til omkring 200 megawatt, hvilket svarer til elforbruget i 160.000 danske husstande.

I 2019 er der endnu et årligt udbud af sol- og vindenergi, og her er der 588 millioner kroner på spil.

Alle Folketingets partier blev i sommer enige om at lave flere teknologineutrale udbud, og her skal flere grønne energityper inddrages. Til det er der sammenlagt afsat 4,2 milliarder kroner i perioden 2020 til 2024.

/ritzau/