Kommentator om tavsheden i Venstre: »Jeg tror simpelthen, de er målløse«

Under et døgn før danskerne skulle til stemmerurnerne, kastede Lars Løkke Rasmussen (endnu) en bombe i dansk politik. Og mens det politiske Danmark revser Venstre-formanden, er der kun tavshed fra baglandet.

Lars Løkke Rasmussen efter 'Det sidste ord' partilederdebat i TV 2s studie på Københavns Hovedbanegård tirsdag den 4. juni 2019. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen

Spørger man politisk kommentator Hans Engell, må der efterhånden være Venstre-folk over alt i Danmark, som har tabt kæben.

Vurderingen kommer, efter at partiformand Lars Løkke Rasmussens udmelding om, at fremadrettet går man efter en samlingsregering over midten.

Partiledere i det øvrige politiske landskab har hurtigt afvist ideen. Men et sted har der dog været øredøvende stilhed. I Venstre.

»Jeg tror simpelthen, de er målløse,« vurderer Hans Engell i et interview med TV 2.

»Det er sådan et udspil, der kommer i allersidste øjeblik. De ser det nok - ligesom os andre - som et desperat forsøg på i sidste øjeblik ikke at lade magten glide ham af hænde, og så at appellere til de vælgere, som synes, det vil være en god ide med samarbejde.«

Hans Engell, politisk kommentator til TV2

»En sagde til mig, at hun gik hjemme i Herning og overvejede, om formanden havde fået en politisk hjerneblødning.«


Meldingen slog ned som et lyn i valgkampens sidste døgn, hvor Venstre-formanden gjorde det klart, at han nu aflivede sin oprindelige ambition om at videreføre en borgerlig regering. I stedet ville Løkke bruge al sin »energi og erfaring på at se, om ikke det kan lade sig gøre at samle en regering med ansvarlige, erfarne partier hen over midten«.

Allerede i valgkampens anden uge havde V-formanden dog detoneret den første politiske bomb i form af samtalebogen »Befrielsens øjeblik«, hvori han åbnede for en mulig SV-regering.

Her – fortæller Hans Engell i sit interview med TV2 – sendte formanden chokbølger gennem det blå bagland, hvor ingen havde set det komme. Heller ikke partiets ledelse eller kandidater.

I valgkampens første uge udkom bogen »Befrielsens øjeblik - Samtaler med Lars Løkke Rasmussen«. Den omdiskuterede udgivelse indvarslede samtidig adskillige politiske bogudgivelser i løbet af valgkampen, som også tæller LA-formand Anders Samuelsen og SFs Pia Olsen Dyhr. (ARKIV) Fold sammen
Læs mere
Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix.

»En sagde til mig, at hun gik hjemme i Herning og overvejede, om formanden havde fået en politisk hjerneblødning,« siger Hans Engell, der gætter på, at gårsdagens udmelding har haft nogenlunde samme effekt.

Stilhed

Hverken Venstres næstformand, finansminister Kristian Jensen, eller udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg har ønsket at kommentere sagen. Modsat har både Socialdemokratiet, de Konservative, Liberal Alliance og en af dansk politiks historiske kongemagere - de Radikale - været klar med kritikkken, hvor bl.a.  partiformand Morten Østergaard har slået fast over for Jyllands-Posten, at partiet vil udtrykke mistillid til Løkke.

»Vi har brug for at få vasket tavlen ren,« sagde han til avisen og fortsatte:

»Og det får vi ikke med den nuværende statsminister.«

Ser man på Lars Løkkes udmelding, kan det samtidig læses som udtryk for et opbrud i dansk politik, lyder kalkulen i dagens Berlingske. Avisen har allerede beskrevet, hvordan flere kilder i Venstre-ledelsen peger på, at statsministerens udmelding har været længe undervejs.

Når ministeren først løfter sløret i valgkampens sidste døgn – lyder kalkulen – har det imidlertid været af frygt for, at regeringspartneren i Liberal Alliance ville træde ud af regeringen, hvis partiet fik tiden til at gøre det.