Klimalov udløser uenighed blandt blå partier om job og vækst: »Det er en tragedie«

Liberal Alliance forlod forhandlingerne om en klimalov, fordi partiet frygtede for hensynet til beskæftigelsen, men det argument køber de Konservative ikke. »Jeg synes, man skal have meget, meget tungtvejende argumenter for at gå, og det må jeg indrømme, at det synes jeg ikke, Liberal Alliance har,« siger de Konservatives klimaordfører, Mette Abildgaard.

Det er kun Liberal Alliance og Nye Borgerlige, der står uden for klimaloven, der blev forhandlet i hus fredag aften. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Sjørup

Klimaloven sætter en kile i blå blok.

Mens Liberal Alliance fredag aften forlod forhandlingerne om klimaloven, fordi partiet frygter, den vil koste danske arbejdspladser, føler de Konservative sig overbeviste om, at den grønne omstilling vil være med til at skabe arbejdspladser.

»Jeg synes, man skal have meget, meget tungtvejende argumenter for at gå, og det må jeg indrømme, at det synes jeg ikke, Liberal Alliance har,« siger de Konservatives klimaordfører, Mette Abildgaard.

Liberal Alliance ville i forhandlingerne have indskrevet en bestemt ordlyd for at sikre, at den grønne omstilling ikke koster på beskæftigelsen, men det afviste de øvrige partier.

»Jeg deler til fulde bevidstheden om, hvor afgørende det er, at vi får lavet en grøn omstilling på en måde, som ikke svækker konkurrenceevnen, som ikke koster danske arbejdspladser, men det har vi også landet en formulering, der tager højde for,« siger Mette Abildgaard.

I aftaleteksten står der således, at »indfrielsen af Danmarks klimamål skal ske så omkostningseffektivt som muligt, under hensyntagen til både den langsigtede grønne omstilling, bæredygtig erhvervsudvikling og dansk konkurrencekraft, sunde offentlige finanser og beskæftigelse« og at dansk erhvervsliv »skal udvikles og ikke afvikles«.

LA ville have bestemt tekst med

Men det var ikke nok til at overbevise LA-leder Alex Vanopslagh.

»Vi vil gerne være med til at føre en effektiv klimapolitik, hvor sund økonomi, omstilling og vækst går hånd i hånd. Men der mangler gennemsigtighed omkring, hvad det kommer til at koste,« lød begrundelsen for partiets exit.

Dermed står både Liberal Alliance og Nye Borgerlige - der slet ikke bakker op om klimamålsætningen - uden for aftalen, der ellers samler alle Folketingets øvrige partier.

På Facebook kalder formanden for Nye Borgerlige, Pernille Vermund, aftalen en »tragedie«.

»De tre største borgerlige partier har stirret sig så blinde på muligheden for at få flere klima-angste vælgere, at de nu bakker op om denne samfundsskadelige aftale,« skriver Vermund, der frygter, at aftalen betyder, at danske virksomeder »skal spændes hårdere for«.

Mette Abildgaard kan ikke garantere, at aftalen ikke vil koste arbejdspladser, men hun tror til gengæld på, at de vil blive skabt andre steder.

»Der kan sagtens være nogle sektorer, hvor det her vil koste job, fordi det ikke er sektorer, der er specielt bæredygtige, og som vi måske ikke skal have fremadrettet i Danmark. Men jeg tror på, at de job vil blive skabt andre steder,« siger hun.

»Jeg vælger egentlig at have nogle lidt mere grundlæggende positive briller på, for der er et gigantisk potentiale for grønt dansk erhvervsliv og mange grønne job i sigte, hvis vi gør det her på en klog måde,« siger hun.

Også Venstre peger på, at man har taget hensyn til erhvervslivet i aftalen.

»Vi glæder os over, at vi har landet en aftale, som tager hensyn til dansk konkurrencekraft, sikrer den fremadrettede grønne omstilling på en hensigtsmæssig måde, og en aftale, som har et globalt udsyn,« siger Venstres klima- og energiordfører, Thomas Danielsen.

Aftalen om klimaloven skal sikre, at Danmarks CO2-udledning bliver reduceret med 70 procent frem mod 2030.