Jens Rohde kræver svar: Er Martin Rossen en ny slags vicestatsminister?

Mette Frederiksen har udnævnt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, til at stå i spidsen for et nyt politisk sekretariat i Statsministeriet og tildelt ham plads i to af enhver regerings mest magtfulde udvalg. Jens Rohde (R) vil have beslutningen taget op i Folketingets præsidium, for har Danmark fået en ny vicestatsminister?

Radikale Venstres præsidiemedlem vil have svar på, om Martin Rossens nye udnævnelser reelt gør ham til »vicestatsminister« i Danmark.    Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen

Statsminister Mette Frederiksens beslutning om, at hendes særlige rådgiver Martin Rossen fremover skal have sæde i to af regeringens mest magtfulde udvalg, vækker undren hos Det Radikale Venstres Jens Rohde.

En pressemeddelelse fra Statsministeriet oplyste tidligere i dag, at Mette Frederiksen har oprettet et såkaldt politisk sekretariat i Statsministeriet, som »skal have særligt fokus på regeringens prioriterede projekter, politikudvikling og kommunikation, bidrage til at styrke den strategiske ledelse af regeringen samt øge den interne koordination mellem ministre og særlige rådgivere«.

I spidsen for det skal tidligere stabschef i Socialdemokratiet Martin Rossen stå. Titlen som stabschef beholder han i Statsministeriet, og han får samtidig plads i henholdsvis koordinationsudvalget og økonomiudvalget, hvor kun topministre normalt har sæde.

Men den udnævnelse er så markant, at den bør tages op i Folketingets ledelse, præsidiet. Det siger Radikale Venstres præsidiemedlem Jens Rohde til DR:

»Vi er nødt til at vide, om vi har fået en ny vicestatsminister eller ej«.

Jens Rohde vil »have klarhed over«, om Martin Rossen arbejder under ministeransvarlighedsloven, og om det bliver muligt at indkalde Martin Rossen i samråd, selvom han ikke har underskrevet Grundloven og ikke er udpeget som minister.

»Der er tale om et digebrud i forhold til de hidtidige kendte ansættelsesformer. Jeg siger ikke, at det ikke kan være en god ide at styrke Statsministeriet, men vi har behov for, at der altid er åbenhed og klarhed over, under hvilke rammer det så skal være,« siger Jens Rohde til TV2.

Han forklarer til TV2, at det er vigtigt at vide, hvordan regeringen kan kontrolleres, og uvisheden om Martin Rossens nye rolle er derfor problematisk.

»Det er jo ikke for sjov, at vi har et regelgrundlag for ansættelse af spindoktorer og alle mulige andre. Det er jo fordi, vi skal have klarhed i vores institutioner. Det er jo ikke, fordi vores politiske institutioner er plaget af voldsom tillid i befolkningen i forvejen. Derfor er det vigtigt med åbenhed og klarhed over, hvilke rammer de arbejder under,« siger han.

Mere magt end nogensinde

Søs Marie Serup, politisk kommentator, beskriver ifølge TV2 Martin Rossens nye rolle som en »vicestatsminister«.

»Han får formelt set mere magt end nogen særlig rådgiver nogensinde har haft før. Han vil også rangere over stort set alle ministrene undtagen statsministeren,« siger hun.