Mette Frederiksen opretter helt ny enhed i Statsministeriet – med sin højre hånd i spidsen

Statsministeriet får et nyt politisk sekretariat med Socialdemokratiets tidligere stabschef i spidsen. Mette Frederiksen får som den første statsminister i Danmark samtidig tre særlige rådgivere.

Foto: Mads Claus Rasmussen

Statsminister Mette Frederiksen (S) har kun lige indtaget posten som regeringsleder, men allerede nu har hun besluttet at oprette et helt nyt, såkaldt politisk sekretariat i Statsministeriet.

Det oplyser ministeriet i en pressemeddelelse, hvor det beskrives, at den nye enhed »skal have særligt fokus på regeringens prioriterede projekter, politikudvikling og kommunikation, bidrage til at styrke den strategiske ledelse af regeringen samt øge den interne koordination mellem ministre og særlige rådgivere«.

I spidsen for det nye politiske sekretariat har Mette Frederiksen ansat Martin Rossen, der hidtil har været hendes nære rådgiver og stabschef i Socialdemokratiet. Også i sin nye stilling får han titlen stabschef, ligesom Martin Rossen desuden bliver statsministerens særlige rådgiver – i offentligheden populært kaldet »spindoktor«.

Martin Rossen bliver tilmed fast medlem af regeringens koordinationsudvalg og økonomiudvalg – to magtfulde organer i enhver regerings indre liv, hvor normalt kun topministre har sæde.

Statsministeriet oplyser endvidere, at Mette Frederiksen også har ansat Martin Justesen – der kommer fra en stilling som afdelingschef for kampagne- og formandsafdelingen i Socialdemokratiet – og Sara Vad Sørensen – der har været Mette Frederiksens personlige assistent og souschef i Socialdemokratiets politiske afdeling – som sine rådgivere, og at de begge får sæde i sekretariatet.

I sin tid gjorde den tidligere SRSF-regering under Helle Thorning-Schmidt det ellers muligt for regeringens topministre at have to særlige rådgivere. Omvendt havde afgåede statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i sin tid som statsminister kun én særlig rådgiver. Med Mette Frederiksens ansættelser har statsministeren i Danmark for første gang tre særlige rådgivere.

Udtalt ønske om at styrke Statsministeriet

Allerede i efteråret erklærede Mette Frederiksen – dengang som oppositionsleder – at hun »ønskede en politisk styrkelse af Statsministeriet«.

»Vi har et statsministerium, der er for lille til at være drivende i nogle af de politiske processer, som en statsminister måtte mene, er de vigtigste,« sagde Mette Frederiksen dengang til Politiken.

I pressemeddelelsen fra Statsministeriet udtaler Mette Frederiksen, at »der er behov for en langsigtet strategi, hvor beslutningerne ses i en helhed«.

»Hvis det skal lade sig gøre, så er der behov for at styrke den strategiske ledelse af regeringen, og det gør vi nu ved blandt andet at oprette et politisk sekretariat i Statsministeriet.«

I pressemeddelelsen erklærer statsministeren, at hun ikke mener, at en styrkelse af den politiske ledelse af regeringen står i modsætning til, at vi i Danmark har »et enormt kompetent embedsapparat, som er garanten for, at beslutninger træffes på et fagligt solidt grundlag, og at de efterfølgende implementeres«.

»For i sidste ende skal en regering vurderes på de politiske resultater, vi skaber til gavn for danskerne,« siger hun.