Jarlov efterspørger økonomisk plan fra regeringen: »Den letsindighed er meget bekymrende«

Den seneste tid er trecifrede milliardbeløb fosset ud af statskassen for at hjælpe borgere og erhvervsliv gennem coronakrisen. Ifølge den konservative finansordfører er det nu tid til at spille efter demokratiets normale spilleregler. Hvis ikke forudser han fejl for milliarder.

 

Regeringen må gøre det klart for Folketinget, hvor mange penge der bliver brugt på at redde landet fra coronavirus, hvad dette betyder for Danmarks økonomiske råderum, og hvornår regeringen forventer, at strategien skal afbrydes.

Sådan lyder budskabet fra de Konservatives finansordfører, Rasmus Jarlov.

»Lige nu bliver der uddelt tocifrede milliardbeløb på næsten daglig basis, uden at der er nogen debat eller forsøg på at skærpe beslutningerne og luge ud i de fejl, som der nødvendigvis er, når ordningerne bliver vedtaget så hurtigt, som de gør,« siger Rasmus Jarlov.

Den konservative finansordfører bryder sig ikke om skulle blive ved med at godkende enorme statslige udgifter, uden at der foreligger en økonomisk plan eller debat om, hvor vidt dette nu også er fornuftigt.

»Alt bliver kørt igennem som hastebehandlinger – selv når det drejer sig om økonomiske beslutninger, som ikke får nogen effekt før om flere måneder,« siger han.

Han nævner for eksempel afskaffelsen af det kommunale anlægsloft. Her vil det ifølge Rasmus Jarlov tage flere måneder, før projekter kan sættes i gang på baggrund af den beslutning.

Rasmus Jarlov (K), finansordfører

»Vi tror på, at det højner kvaliteten af beslutningerne, når vi debatterer dem, inden vi vedtager dem. «


»Alligevel bliver alt hastet igennem Folketinget, uden at vi får en dialog med finansminister Nicolai Wammen (S), eller at der er tid til, at folk med forstand på økonomi kan komme med deres synspunkter. Den letsindighed i forhold til bare at bruge penge uden at have en klar plan er meget bekymrende.«

Er det ikke svært at lægge en økonomisk slagplan for en krise, som man hverken kender omfanget eller tidshorisonten af?

»Jo, men vi burde kunne få lavet nogle beregninger for, hvad det betyder for statskassen, hvis vi bliver ved med at bruge penge i det tempo, som vi gør lige nu.«

Rasmus Jarlov mener, at man altid bør have en grundig politisk debat om tiltag af de kalibre, som der har været på spil for nyligt, og at det indtil videre i coronakrisen kun ganske sjældent har været tilfældet.

»Vi er helt med på, at der har været behov for at handle hurtigt i forhold til for eksempel at hjælpe virksomhederne, så en masse mennesker ikke blev afskediget, men fremover er det vigtigt, at vi tager os tid til debat og grundighed, når vi tager beslutninger,« siger han.

Normale demokratiske tilstande

Indledningsvist i coronakrisen havde Rasmus Jarlov altså forståelse for, at tingene skulle gå hurtigt. Det har han sådan set stadig, men han mener dog, at selv om krisen ikke er slut, bør man nu vende tilbage til mere normale demokratiske tilstande, hvor der er tid til ikke bare at tage hurtige beslutninger, men også til at tage gode beslutninger.

»Vi tror på, at det højner kvaliteten af beslutningerne, når vi debatterer dem, inden vi vedtager dem. Derfor tror vi også, at vi kan få Danmark bedre gennem krisen, hvis vi gennem debat og grundighed får truffet bedre beslutninger med færre fejl, end hvis de bare bliver truffet i en snæver kreds i ministerierne,« siger Rasmus Jarlov.