Inger Støjberg: Jeg vil være Venstres næstformand

Så er det officielt. Tidligere V-minister Inger Støjberg vil være næstformand for Venstre, siger hun nu.

Foto: Jens Nørgaard Larsen

Nu har både en kandidat til formands- og næstformandsposten i Venstre meldt sig.

Venstre-profil Inger Støjberg (V) gør det nu klart over for Skive Folkeblad, at hun vil stille op som næstformand for Venstre.

Det sker mindre end et døgn efter, at Jakob Ellemann-Jensen (V) meldte sig som formandskandidat.

»Jeg har besluttet mig for at stille op som næstformand for Venstre,« siger hun til Skive Folkeblad.

Flere prominente Venstre-politikere har de seneste dage gjort det klart, at de gerne så Inger Støjberg som deres næstformand, og således melder hun nu altså ud, at hun stiller op som kandidat til Venstres ekstraordinære landsmøde den 21. september.

»Jeg bakker 110 procent op om Jakob Ellemann-Jensen som formand. Han bliver den helt rigtige formand. Alle kan se, at Venstre har været igennem en svær tid med uro og fløjdannelser. Og jeg ved, at der i alle dele af Venstre nu er et ønske om samling og om at komme positivt videre, siger Inger Støjberg til avisen og fortsætter:

»Jakob og jeg har hver vores erfaringer og hver vores måde at gå til tingene på. Vi skal sammen skabe plads til øst/vest og by/land i partiet. Vi er ikke ens. Det er en styrke. Vi holder godt sammen, og vi stoler 100 procent på hinanden. Det har Venstre brug for. Jakob og jeg har altid haft et utroligt godt samarbejde. Vi har fundet fælles løsninger. Vi kender hinanden, siger Inger Støjberg, til Skive Folkeblad.«

Et »godt bud«

Jakob Ellemann-Jensen fremhævede også i går også over for Jyllands-Posten Inger Støjberg som et »godt bud« på en ny næstformand.

Formands- og næstformandsposten i partiet er blevet ledig, efter at Lars Løkke Rasmussen lørdag trak sig fra posten i kølvandet på flere ugers uro i partiet. Næstformand Kristian Jensen trak sig samme dag fra sin post som næstformand.

Diskussionen i partiet har gået på, om netop næstformandsposten skal splittes op i to, så én af næstformændene kan være solidt forankret i baglandet og ikke have sin daglige gang på Christiansborg. En sådan opsplitning kræver dog en vedtægtsændring, og således er det nødvendigt at vælge en ny næstformand, før der kan tages stilling til en eventuel opdeling af rollen.

Inger Støjberg har været kendt som hardliner i udlændingepolitikken, da hun som udlændinge- og integrationsminister under Løkke-regeringen vedtog mere end 100 udlændingestramninger, ligesom hun blev særligt kendt for at lægge et billede af en lagkage op på Facebook, da hun fejrede de første 50 stramninger. Kagefejringen faldt flere V-politikere for brystet, fordi den blev anset som upassende.

Men netop den hårde linje i udlændingepolitikken har også gjort hende vellidt blandt mange Venstre-folk i baglandet, og sammen med Jakob Ellemann-Jensen i formandskabet har forhåbningen blandt flere V-folk været, at de to kan samle fløjene i partiet, der ser forskelligt på blandt andet udlændingepolitik.

»En strømningi vores parti«

Det samme gav Jakob Ellemann-Jensen udtryk for i Jyllands-Posten, da han lancerede sit kandidatur i avisen.

»Inger er nærmest personificeringen af en strømning i vores parti, som er vigtig at lytte til. Inger og jeg har forskellige måder at italesætte ting. Jeg tror, at vi tilsammen favner bredere, end jeg gør alene. Derfor synes jeg, at Inger er et stærkt kort,« sagde han.

Støjberg har også et godt forhold til Dansk Folkeparti, ligesom hun ved flere lejligheder har været til bl.a. festival og fodboldkamp med de Konservatives formand Søren Pape Poulsen.

Hun kom i Folketinget i 2001. I 2014 blev hun politisk ordfører, og i 2009 blev hun for først gang minister - dengang beskæftigelses og ligestillingsminister. I 2015 blev hun udlændingeminister, hvor hun som nævnt har været en markant profil i Løkkes regeringer.