Officielt: Jakob Ellemann vil være Venstres næste formand

Venstres politiske ordfører går efter formandsposten i partiet.

Foto: Philip Davali

Venstre kan igen få en Ellemann-Jensen i spidsen for partiet.

Tirsdag har Jakob Ellemann-Jensen således gjort det klart, at han agter at gå efter formandsposten i partiet som afløser for Lars Løkke Rasmussen.

»Mange har opfordret mig til at stille mig i spidsen for det. Og det har jeg tænkt mig at tilbyde at gøre,« siger Jakob Ellemann-Jensen til Jyllands-Posten og tilføjer:

»Ja, jeg stiller op til vores ekstraordinære landsmøde og håber at få opbakning til at blive den nye formand for Venstre.«

Formandsposten i partiet er blevet ledig, efter Lars Løkke Rasmussen lørdag trak sig fra posten i kølvandet på flere ugers uro i partiet. Næstformand Kristian Jensen trak sig samme dag fra sin post.

Det bliver på Venstres ekstraordinære landsmøde 21. september i Herning, at partiets 850 delegerede skal vælge ny formand og næstformand.

»Det er faktisk første gang, jeg har italesat det,« siger han til avisen.

Jakob Ellemann-Jensen, der er politisk ordfører for Venstre og sad som miljø- og fødevareminister i den foregående regering, har allerede fået opbakning fra en lang række af sine partifæller, herunder Claus Hjort Frederiksen og Troels Lund Poulsen.

Mandag meldte den tidligere Kristian Jensen-støtte Karsten Lauritzen (V) sig i koret og pegede på en kombination af Ellemann-Jensen som formand og tidligere udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg som næstformand som sin foretrukne opstilling for Venstre:

»Nu ved jeg godt, at Jakob er valgt i Jylland. Men lad os være ærlige: Han er kjøwenhavner. Men en bedre en af slagsen. Derfor skal næstformanden være fra Jylland. Vi har rigtig mange profiler i Venstre. Men det var et problem, at alle vores ledende poster i regeringen var besat med mænd. Vi skal have nogle af vores stærke og dygtige kvinder i front« sagde Lauritzen til Politiken.

Flere andre Venstre-medlemmer har også fremhævet netop Støjberg som et godt bud på en kommende næstformand.

Jakob Ellemann-Jensen er valgt og opstillet i Aarhus, nøjagtig som sin far – tidligere formand for Venstre Uffe Ellemann-Jensen – var det i sin tid.

For den yngre Ellemann er planerne om at skulle gå efter formandsposten efter alt at dømme kommet lidt tidligere end planlagt.

Kort før folketingsvalget mødte Berlingske således Jakob Ellemann-Jensen i den jyske hovedstad og spurgte ham, om han skulle være Venstres næste formand. Jakob Ellemann-Jensen svarede med et forsigtigt »det tror jeg ikke«, men uddybede senere:

»Helt ærligt, jeg ved ikke, hvordan verden ser ud om seks-otte-ti år. Men aktuelt: Nej. Det skal jeg ikke. Det har jeg ingen planer om, ingen intentioner om og intet ønske om,« tilføjede han.