I en video melder Liberal Alliance sig ind i dagpengedebatten med nyt forslag

I ny video foreslår Liberal Alliance nu at ændre dimittendsatsen, efter at nye tal er kommet frem om nyuddannede akademikere og deres arbejdssituation.

Liberal Alliances partileder, Alex Vanopslagh, kommer igen med et forslag i debatten om at få ledige akademikere i job. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

»Her er Jonas. Han er snart færdig med at læse på universitetet, hvor han de sidste seks år har læst på RUC (Roskilde Universitet, red.).«

Sådan indleder partileder for Liberal Alliance, Alex Vanoplagh, en ny video. Med tusch og papir foreslår partiet at ændre dimittendsatsen.

En analyse fra Københavns Kommune viser, at efter 18 måneders ledighed er det stadig mindre end 40 procent af nyuddannede akademikere, der finder job uden for hovedstaden. Samme analyse viser også, at mange akademikere var arbejdsløse efter et år efter endt uddannelse.

Da Berlingske bragte nyheden, fik det beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) til at melde sig ind i kampen. Man skal ikke føle sig for fin til at sidde i Netto, sagde han til Berlingske. Der havde han også arbejdet som yngre. Bare ikke som arbejdsløs akademiker, fandt DR-programmet »Detektor« dog senere ud af.

Så kom Netto og deres koncernchef, Michael Løve, også på banen. Han mente ikke, at et job i Netto var noget, arbejdsløse akademikere skulle tage, mens de ventede på et »rigtigt job«.

Det bringer os frem til videoen, hvor Liberal Alliance nu foreslår at ændre dimittendsatsen fra 13.500 kr. til 8.500 kr. Det er de dagpenge, som nyuddannede akademikere modtager. Pengene er så normeret til mindst 18 måneder.

Skulle den ikke afskaffes?

Det er ikke første gang, at Liberal Alliance har meldt sig ind i debatten om dimittendsatsen. Da nyheden først kom ud, læste Alex Vanopslagh op fra forsiden af Berlingske i en video, hvor partiet bagefter foreslog at afskaffe dimittendsatsen. Det fremgår af partiets YouTube-kanal.

På forsiden kunne man læse om Emil Lundbo. Han havde været arbejdsløs akademiker i syv måneder, da Berlingske talte med ham. Han har en kandidat i psykologi og globale studier fra RUC.

»Hvis man er liberal, er det måske ikke moralsk rigtigt at leve på velfærdsstatens regning. Men det er jo sådan, systemet er, så det er der vel ikke noget galt i,« sagde Emil Lundbo.

Det gav Alex Vanopslagh ham ret i, og derfor ville Liberal Alliance afskaffe dimittendsatsen, sagde han i videoen. Men det er altså ikke længere tilfældet. Nu vil partiet blot nedsætte satsen.

Alex Vanopslagh begrunder den ændrede holdning i et skriftligt svar:

»Vi er bevidste om, at der ikke er opbakning til at afskaffe dimittenddagpengene helt, og vil gerne søge et kompromis, (...) Dagpenge er sat i verden, for at forsikre mod indkomststab, men som dimittend bliver man med de nuværende vilkår sikret en indkomst, man aldrig har haft. Derfor går forslaget på, at dimittenddagpengene sænkes til det, der tilsvarer 45% af højeste dagpengesats. Det, synes vi, er rimeligt.«