Hvordan kan samtlige e-mail i Statens Serum Institut blive slettet? »Det skal undersøges til bunds«

Samtlige udgående e-mail fra Sundhedsdatastyrelsen og Statens Serum Institut er blevet slettet ved en fejl. Sundheds- og Ældreministeriet iværksætter en undersøgelse, men det er endnu uvist, hvordan sagen skal undersøges.

Alle udgående mails fra Statens Serum Institut er ved en fejl blevet slettet. Nu skal en ekstern undersøgelse af forløbet sættes i værk. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Onsdag kunne Sundhedsdatastyrelsen fortælle, at en fejl har slettet alle sendte mails, som ansatte i Sundhedsdatastyrelsen og Statens Serum Institut har sendt før den 22. juli i år.

Derfor skal der nu iværksættes en ekstern undersøgelse af sagens forløb af Sundheds- og Ældreministeriet.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Sundheds- og Ældreministeriet om, hvordan sagen skal undersøges, eller hvem der skal foretage undersøgelsen.

Men ifølge Venstres sundhedsordfører, Martin Geertsen (V), bliver det afgørende at se på, hvordan en sådan ekstern undersøgelse skal foregå.

»Hvad er det, som ministeriet vil bede de eksterne om at undersøge? Når vi ved det, vil vi selvfølgelig gå det efter i sømmene, og se om det er præcist nok i forhold til at få afdækket alle forhold. For os er det væsentligt at få undersøgt mest muligt af, hvad der kan være gået galt,« siger han.

Ifølge Martin Geertsen er det nemlig »rigtig skidt«, at alle e-mail er blevet slettet, og forventer at få mere information om den eksterne undersøgelse ret hurtigt.

»Det centrale spørgsmål er, hvordan i alverden det er lykkedes at trykke på en knap et eller andet sted i systemet og slettet alle udgående mails. Det skal undersøges til bunds,« siger han.

Særlig alvorligt

Martin Geertsen mener, at situationen særlig alvorlig lige nu af flere grunde. For det første står Danmark i en coronakrise, hvor det lige nu bliver undersøgt, hvilke belutningsgrundlag som regeringen har haft i forbindelse med med nedlukningen, og de mange restriktioner, der er blevet indført.

»Det er ret prekært, at mails, som kunne have været med til at være en del af den undersøgelse tilsyneladende er væk,« siger han.

Den anden årsag er, at der har været mistanke om en sammenblanding af Statens Serum Instituts interesser og ledende medarbejders private økonomiske interesser.

Til trods for, at styrelsen vurderer, at de fleste mails kan genskabes, vil det alligevel betyde, at Statens Serum Institut i nogle tilfælde ikke kan svare fyldestgørende på eksempelvis anmodninger om aktindsigt. Desuden vil det tage længere tid at besvare aktindsigter.