»Hvis I vil demonstrere, må det da være mod russerne« – Venstrefløjsdemonstration foran ambassade møder stærk kritik fra Christiansborg

Enhedslistens Internationale Udvalg har arrangeret demonstration foran den amerikanske ambassade midt i en pågående konflikt mellem Rusland og Vesten. Men partitoppen tager afstand, og demonstrationen er »ikke officielt støttet af Enhedslisten«, lyder det. »Det synes jeg simpelthen er for ringe,« siger arrangør.

»Den demonstration er ikke officielt støttet af Enhedslisten, og jeg og Mai Villadsen bakker ikke op,« skriver Enhedslistens forsvarsordfører, Eva Flyvholm, på Twitter. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Rusland står på grænsen til Ukraine med over 100.000 tropper, og konflikten mellem Rusland og Vesten – og USA – har siden Den Kolde Krigs ophør ikke været mere udtalt.

Imens har Enhedslistens Internationale Udvalg på lørdag planlagt en demonstration foran den amerikanske ambassade.

Demonstrationen, der møder kritik fra blå partier, er vendt mod den danske regerings nye toner om at åbne for amerikanske tropper i Danmark som led i et nyt og tættere forsvarssamarbejde med USA.

Venstres Morten Dahlin har på Twitter spurgt Enhedslistens politiske ordfører, Mai Villadsen, om partiet støtter demonstrationen:

»Hvis I vil demonstrere, må det da være mod russerne,« skriver han.

Enhedslistens forsvarsordfører, Eva Flyvholm, svarer, at demonstrationen ikke er støttet af partitoppen eller af Enhedslisten »officielt«:

»Nej til amerikanske baser og tropper i Danmark,« lyder overskriften på demonstrationen, der er arrangeret af Enhedslistens Internationale Udvalg.

Den er blandt andet annonceret på Facebook af udvalgets kontaktperson, Mikael Hertoft, der er initiativtager til demonstrationen, som også nyder opbakning fra foreningen Demos, der ifølge egen hjemmeside »deltager i antiimperialistiske og antiracistiske aktiviteter«, samt Kommunistisk Parti.

I første omgang skulle Enhedslistens folketingsmedlem Christian Juhl ifølge August Billehøj, der er suppleant for partiet i Københavns Borgerrepræsentation, have takket ja til at tale ved demonstrationen.

Men Christian Juhl har til flere medier – herunder Berlingske – afvist, at han har planer om at dukke op foran den amerikanske ambassade på Dag Hammerskjolds Allé på lørdag.

»Det har du misforstået – jeg er ikke i hovedstaden på lørdag,« skriver Christian Juhl til Berlingske.

Til Jyllands-Posten har Mikael Hertoft fra det internationale udvalg udtryk ærgrelse over, at partitoppen på Christiansborg ikke bakker op om demonstrationen mod amerikanske tropper på dansk jord:

»Det synes jeg simpelthen er for ringe,« siger han til Jyllands-Posten.