Henrik Dahl: Københavnere er røde og har derfor en lavere arbejdsmoral end jyder

Det er ikke morgentrafikkens skyld, at københavnske gymnasieelever har et meget højere fravær end jyske, mener Henrik Dahl fra Liberal Alliance. Ifølge ham skyldes det, at socialister »pjækker, fordi de er ligeglade«. Samtidig kalder han det »slapt« at melde sig syg.

Henrik Dahl (LA) er opvokset i Sønderjylland. Og melder sig aldrig syg, siger han. Her følger han med i Folketingets afslutningsdebat. Arkivfoto: Thomas Lekfeldt Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Jyder har en højere arbejdsmoral,« siger Liberal Alliances undervisningsordfører Henrik Dahl til Kristeligt Dagblad på baggrund af en ny opgørelse over gymnasieelevernes fravær.

Undervisningsministeriets tal afslører, at københavnske gymnasieelever har et langt højere fravær end jyske elever (se boks). Jyske gymnasier optager ni pladser på landets topti over gymnasier med lavest fravær, mens syv københavnske gymnasier ligger i topti over højest fravær.

Til Berlingske siger Henrik Dahl, at det er veldokumenteret, at der er forskel på jydernes og københavnernes generelle sygefravær – ikke bare fra skolerne, men også fra arbejdspladserne.

Og ifølge Henrik Dahl – der er uddannet sociolog – er årsagerne »indre«, ikke ydre, såsom den forsinkende morgentrafik, sådan som formanden for Danske Gymnasieelevers Sammenslutning, Malte Sauerland Paulsen, har forklaret det.

»Det er arbejdsmoralen, det drejer sig om, hvilket igen hænger sammen med jyders og københavnernes politiske ståsted. I de borgerligt prægede dele af Danmark og fremfor alt i Jylland, melder man sig kun syg, hvis man er syg, mens socialisterne pjækker, fordi de er ligeglade. Borgerlige mener, at ansvaret for, om du passer den undervisning, er dit eget, mens de røde altid mener, at det er nogle andres skyld, hvis det ikke lykkes,« siger Henrik Dahl.

Du knytter den lave arbejdsmoral an til en almindelig opløsning af moralen i København – men er det ikke netop jyderne, der krejler med trailere og sort arbejde?

»Der er bestemt flere trailere pr. tusind indbygger i Jylland end i København, men der er også større iværksætteri.«

Hvor er det, du selv er fra – hvordan er moralen der?

»Jeg er født i Aarhus og opvokset i Sønderjylland. Og jeg melder mig aldrig syg. Og det gjorde jeg heller ikke i gymnasiet. Jeg synes, det er slapt at melde sig syg.«

Er der den samme forskel på jyske og københavnske medlemmer af Folketinget?

»Jeg har ingen systematisk opgørelse over fraværet i Folketinget.«

Men hvorfor skulle det være anderledes med jyske MFer end med jyske gymnasieelever? Begge er jo skåret ud af Jyllands muld?

»Folketinget er en speciel arbejdsplads, hvor det er enormt svært at vide, om folk rent faktisk er fraværende.«

Sømandsbossen Preben Møller Hansen lovede i sin tid vælgerne, at hans folketingsmedlemmer i Fælles Kurs altid ville sidde på deres pladser i folketingssalen …

»Ja det var en helt åndssvag idé. Der er jo kun brug for alle i salen, når der skal stemmes.«

Men kan man ikke forestille sig, at gymnasieeleverne i København er fraværende, fordi de lærer mere ude i gadens hårde skole end at sidde på bænken i klasse?

»Den mest korrekte parallel mellem de fraværende gymnasieelever og de fraværende folketingsmedlemmer ville være, hvis man som ordfører udeblev fra en lovbehandling. Der er ingen undskyldning for at udeblive fra en undervisning, man har forpligtet sig til at følge.«

Du siger, at arbejdsmoralen stiger hos de københavnere, der flyttes til Jylland, men vil det så sige, at den falder hos jyder, som flytter til København?

»Det må man frygte, fordi mennesket er et socialt væsen, så jyder der af en eller anden grund er disponeret for at give slip rent moralsk, kunne godt være i farezonen.«

Men du er ikke selv i farezonen?

»I princippet jo, men jeg har trods alt lagt en solid bund med tyve års jysk ungdom. Og vi jyder tager gerne en tørn for landets bedste i København. Du kender ordsproget om, hvordan finder man en jyde i København? Man spørger efter chefen,« siger Henrik Dahl, undervisningsordfører for Liberal Alliance.