Hækkerup afviser tysk grænse-invitation: »Hvis der kommer en million tyskere til Danmark, vil nogle af dem alt andet lige være smittet«

Ifølge justitsminister Nick Hækkerup vil det betyde en stigning i Danmark af smittede med covid-19, hvis man åbner den dansk-tyske grænse, og derfor vil regeringen ikke tage imod det tyske tilbud om at åbne grænsen allerede i weekenden.

 
Regeringen er under pres for at åbne grænserne. Video: Folketinget, Reuters/Ritzau Scanpix, redigering: Caroline Nørkjær Fold sammen
Læs mere

Mens man i Tyskland mener, at man sagtens kan genåbne den dansk-tyske grænse i den kommende weekend, ser den danske regering helt anderledes på situationen.

For den danske regering frygter, at en åbning af grænserne vil kunne øge spredningen af covid-19, og derfor har regeringen ingen planer om at åbne grænserne nu. Det siger justitsminister Nick Hækkerup (S).

Onsdag slog den tyske indenrigsminister, Horst Seehofer, ellers fast, at han er villig til at åbne grænsen til Danmark allerede på fredag, men at det først kan ske, når der er indgået en aftale med den danske regering.

Men den danske regering har ingen planer om at følge den opfordring, siger justitsminister Nick Hækkerup.

»Det er der ingen planer om,« siger han og understreger, at regeringen fører dialog med både Tyskland og de andre nordiske lande om grænseåbninger.

Tyskland har allerede lavet aftaler med Frankrig, Schweiz og Østrig om en delvis genåbning af grænserne fra 15. maj, ligesom den tyske regering har understreget, at den ønsker fri rejse mellem alle EU-lande fra 15. juni.

Den tyske grænsemelding har fået flere partier på Christiansborg til at lægge pres på regeringen om at lytte til tyskerne.

Ifølge Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, skal Danmark hurtigst svare Tyskland,

»Og meldingen skal være positiv,« lød det fra V-formanden på Twitter.

Nick Hækkerup (S), justitsminister

»Hvis vi åbner for meget for hurtigt, risikerer vi, at vi sætter alt det gode, vi har nået, over styr.«


Men der kommer ingen hurtig melding fra regeringen, forklarer Nick Hækkerup.

»Vi har forklaret tyskerne, at vi også er interesserede i at åbne grænserne, men det skal ske forsvarligt, og det skal ske på en måde, hvor vi koordinerer det med de øvrige nordiske lande,« siger han:

»Vores åbning af grænserne skal ske på en måde, hvor vi ikke sætter alle de gevinster, vi har haft ved den hidtidige strategi, over styr. Hvis vi bare åbner grænserne, vil der komme folk ind, der er smittede, og kommer der folk ind, der er smittede, vil de jo starte nye smittekæder, og det vil sige, at det, vi har opnået, bliver sat over styr.«

Du lægger en præmis ind om, at tyskerne kan åbne nye smittekæder, hvis de tager til Vesterhavet. Hvis folk fra Frederiksberg, der gerne må tage til Vesterhavet, tager derover, så kan de også starte nye smittekæder. Smittetrykket er ikke højere i Flensborg, end det er på Frederiksberg, så præmissen er vel forkert?

»Nej, præmissen er rigtig. Der, hvor du tager fejl, er, hvis man siger, at det kun smittetrykket, der er afgørende, for så glemmer man at tage hensyn til det nominelle tal. Vi er dem, der er i Danmark. Hvis der kommer en million tyskere til Danmark, vil nogle af dem alt andet lige være smittet, og så vil der blive lukket nye smittekæder ind i Danmark. Derfor er det ikke relevant alene at kigge på smittetrykket, men man er også nødt til at kigge på antallet, og hvilke forholdsregler vi kan tage. Det er ikke tilstrækkeligt at sige, at smittetrykket er det samme.«

Det er jo så en risiko, som tyskerne er villige til at tage?

»Ja, og det er så forskellen i vurderingen, som det står nu. Men vi bliver nødt til at træde med den forsigtighed, som vi gør for ikke at risikere at sætte noget over styr,« siger Hækkerup, der understreger, at Danmark er meget langt i sin genåbningsfase i forhold til en række andre EU-lande.

»Hvis vi åbner for meget for hurtigt, risikerer vi, at vi sætter alt det gode, vi har nået, over styr,« siger han.

Er det én grænse ad gangen, der skal åbnes, eller er det alle grænser samtidig?

»Det ved vi ikke endnu. Vi er i koordination, og vi er i overvejelse om det her, for vi har ingen interesse i at holde Danmarks grænser lukket længere end aller-allerhøjst nødvendigt. Men over det står selvfølgelig, at vi ikke vil sætte det, vi har vundet, over styr.«

Hvad nu hvis der kommer et flertal i Folketinget og siger: »åbn grænsen nu«?

»Det tror jeg ikke, der gør,« siger Nick Hækkerup.

Han fastholder, at regeringen senest 1. juni vil komme med en udmelding om, hvornår grænserne kan åbne.

Kritik fra støtteparti

De Radikales leder, Morten Østergaard, er stærkt kritisk over for, at regeringen – ifølge ham – tøver med at acceptere det tyske tilbud.

»Jeg synes, det er helt besynderligt, hvis den danske regering ikke tager imod den fremstrakte hånd til dialog med Tyskland om, hvad man kan gå i gang med her 15. maj. En grænseåbning mod Tyskland vil have en kæmpestor økonomisk betydning, så jeg synes ikke, man kan tillade at lade sådan en fremstrakt hånd stå ubesvaret.«

Østergaard mener ikke, at det er en gangbar forklaring, at regeringen frygter, at tyske turister vil kunne skabe nye smittekæder.

»Så længe det er lande, der også har nogenlunde styr på smitten, er det ikke nationaliteten, der er afgør smittefaren – så er det adfærden. Hvis man ellers lever efter myndighedernes anvisninger, så er det jo ikke farligere at stå bag en tysker i køen i supermarkedet ude i det danske sommerland. Og det er ikke farligere at leje sit sommerhus ud til en dansker, end det er til en tysker.«