Fra statsministerdrømme til fem mandater: »Den grønne vagthund« tabte pusten

Alternativet gik markant tilbage ved onsdagens folketingsvalg og står til at miste politisk profil. Selv om Mette Frederiksen kan danne rødt flertal uden partiets fem mandater, tror Uffe Elbæk fortsat på indflydelse.

Uffe Elbæk og Alternativet står til en markant tilbagegang, men tror fortsat på indflydelse i en kommende rød regering. Fold sammen
Læs mere
Foto: Martin Sylvest

Stemningen foran den store scene i Cirkusbygningen sent onsdag aften gav ikke udenforstående et hint om nederlag og forduftede statsministerdrømme.

I sekunderne inden Uffe Elbæk trådte på scenen for at kommentere aftenens resultat ved Alternativets valgfest, messede publikum partilederens navn.

»Ro på. Ro på. Nej nej. Nej nej,« sagde Uffe Elbæk, iklædt hvid t-shirt med printet »Revolution«.

»Det er jo byens bedste fest, der er herinde, og den kommer også til at fortsætte lige om et øjeblik. Men jeg vil også være piværlig og sige, at det er en total bummer (engelsk slang for en nedtur, red.),« sagde Uffe Elbæk og leverede kort efter en peptalk. Og så messede publikum igen partilederens navn.

Sådan gik det for sig, da Uffe Elbæk udlage Alternativets valg fra scenen i Cirkusbygning onsdag aften.

Det grønne parti fik 3 pct. af stemmerne og fem mandater, hvilket er en markant tilbagegang fra de 4,8 pct. og ni mandater, som partiet fik ved sidste valg.

Med andre ord kan partiet kan miste politiske profiler. Socialdemokratiet, Radikale, SF og Enhedslisten kan danne rødt flertal uden Alternativets mandater. Og i en valgkamp, hvor klimaspørgsmålet har fyldt mere end nogensinde, formåede et af Folketingets grønneste partier ikke at få fremgang.

Spørgsmålet er nu, om Alternativet kan sætte sit aftryk på en kommende rød regering.

På »to ben«

I et interview med Berlingske siger Uffe Elbæk, at han fortsat ser muligheder for at søge indflydelse.

»Jeg havde gerne set, at vi ikke var gået tilbage på den måde. Men omvendt er jeg meget, meget glad for den valgkamp, vi har været igennem. Der er så meget potentiale i partiet, som jeg glæder mig til at se foldet ud de kommende år,« siger Uffe Elbæk.

I har sagt, at I gerne vil være den grønne vagthund, men rød blok kan danne flertal uden jeres mandater. Er det overhovedet realistisk, at I kan få indflydelse?

»Hvis man kun kigger på matematik, så kan de lave politik, som de har lyst til. Men jeg tror bare ikke, at det bliver tilfældet. Hvis man er en klog statsminister, vil man sørge for at have mange mandater at arbejde med,« siger Uffe Elbæk.

Selv har Uffe Elbæk sagt, at han vil gå på »to ben« efter valget.

Sammen med Enhedslisten, SF og de Radikale vil Alternativet kræve fra en kommende rød regering, at der indføres en bindende klimalov med en målsætning om nedbringe udledningen af drivhusgasser med 70 procent i 2030. Dernæst vil Alternativet være folketingets »grønne vagthund« og holde partierne op på klimaløfterne.

Alternativets tilbagegang er - som flere politiske analytikere tidligere har påpeget - nærmest paradoksal.

Selvom vælgerne i høj grad har peget på klima- og miljøpolitik som et af de vigtigste emner i valgkampen, står Alternativet som et af de mest grønne partier til en markant tilbagegang.

Valgresultatet betyder også, at Alternativet skal sige farvel til enten Uffe Elbæk eller profilen Carolina Magdalene Maier, som begge er opstillet i Københavns Storkreds, hvor partiet kun har fået et mandat. Det tyder ifølge Ritzau på, at Carolina Magdalene Maier mister sin plads.

Medlemmer har sagt farvel

Alternativet blev stiftet i efteråret 2013 med et ønske om at gøre op med det eksisterende politiske system.

Samtidig gjorde det nystiftede parti det klart, at den grønne dagsorden skulle være den altoverskyggende mærkesag, og at der var brug for »en seriøs bæredygtig omstilling af Danmark«, hvor hensynet til klimaet og miljøet fremover skulle tænkes ind i alle fremtidige politiske beslutninger.

Trods ønsket om et opgør med det eksisterende politiske system har partiet i den seneste valgperiode været involveret i en række sager, som netop synes at være Christiansborg Classic med interne magtkampe og personsager, der har fyldt i mediebilledet.

En stribe medlemmer har forladt partiets hovedbestyrelse, smækket med døren og anklaget Uffe Elbæk for topstyring og for at mangle integritet og professionalisme. Derudover har der været en række andre sager, som heller ikke har handlet om partiets politik.

Det kom blandt andet frem, at den nu forhenværende kultur- og fritidsborgmester Niko Grünfeld (ALT) havde købt designermøbler for 130.000 kr. til sit nye borgmesterkontor.

På trods af tilbagegangen ved onsdagens folketingsvalg tror Uffe Elbæk fortsat på, at Alternativet kan spille en vigtig rolle de kommende år.

»Jeg tror bare, at virkeligheden bliver, at vi kommer til at arbejde super solidt sammen med en kommende regering. Vi vil gå ind og puffe til den, alt det vi kan.«