Fra Lanzarote sætter Løkke spørgsmålstegn ved de danske rejsevejledninger

Lars Løkke Rasmussen (V) sætter spørgsmålstegn ved de danske rejsevejledninger. Han mener, at rejsevejledningerne burde være sammenholdt med de smitteværdier, vi har i Danmark.

Arkivfoto: Tidligere statsminister og formand for Venstre, Lars Løkke Rasmussen, præsenterer sin nye erindringsbog »Om De Fleste - Og Det Meste« på restaurant Toldboden på Langelinie i København mandag den 31. august 2020. Fold sammen
Læs mere
Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix

Tidligere statsminister, Lars Løkke Rasmussen (V), har sendt en byge af spørgsmål til Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S).

Spørgsmålene omhandler de rejserestriktioner, som er indført under coronakrisen.

Lars Løkke Rasmussen befinder sig i øjeblikket på Lanzarote, et sted, der ifølge venstremanden har godt styr på coronasituationen. Derfor stiller Løkke sig uforstående overfor, at Udenrigsministeriet har Lanzarote på listen over steder, man fraråder at rejse til.

Den tidligere statsminister spørger blandt andet, om der skal foretages vurdering af hvorvidt de lande, hvor Udenrigsministeriet fraråder rejser til, har en indvirkning på smittespredningen i Danmark. Og om det er rimeligt i forhold til de negative konsekvenser, rejsevejledningerne har for samfundsøkonomien.

​Rejsevejledninger skal følge den danske smitteintensitet

Lars Løkke Rasmussen mener, at eventuelle rejserestriktioner bør blive baseret på en model, hvor smitteintensiteten i udenlandske regioner bliver sammenholdt med den danske smitteintensitet.

Med andre ord bør rejsevejledningerne tage højde for, hvor mange der er smittet per 100.000 indbyggere i den udenlandske region sammenholdt med, hvor mange mennesker, der er smittet i Danmark.

I dag tager rejsevejledningerne kun udgangspunkt i, hvordan smitteintensiteten er i udlandet, og udenrigsministeriet fraråder rejser til lande, hvor smittetallet er over eller lig med 30 smittede per 100.000 indbyggere. Flere steder i Danmark bliver den værdi dog overskredet.

Derfor mener Lars Løkke Rasmussen, at man bør kigge på, om ikke rejsevejledningerne kan ændres, så de følger det danske niveau for coronasmitte, i stedet for at være lagt på en fast grænseværdi.

Får kritik for ikke at følge rejsevejledningerne

Selvom Lars Løkke Rasmussen argumenterer for, at rejsevejledningerne bør ændres, har flere brugere på Twitter dog bemærket, at den tidligere statsminister ikke overholder udenrigsministeriets rejsevejledninger.

Lars Løkke Rasmussen er nemlig på Lanzarote for at optage et TV-program for Discovery Network.

Flere spørger på Twitter, hvorfor Løkke ikke følger de rejsevejledninger som udenrigsministeriet har fastsat. Lars Løkke Rasmussen svarer, at han ikke er enig i »den måde regeringen håndterer rejsevejledningerne på«. »Vejledninger« er fremhævet med store bogstaver.

Udenrigsminister Jeppe Kofod svarer også Løkke. Han skriver, at han har præsenteret en model for regionale rejsevejledninger for Udenrigspolitisk Nævn.