Forslag: Lad fond fordele penge til svage

Der er politisk flertal for at afskaffe den omdiskuterede satspulje, der støtter udsatte. Sociale organisationer slår til lyd af at sætte en fond i stedet.

Satspuljen har i årevis fået hård kritik fra Enhedslisten for at finansiere støtte til udsatte med en lavere stigningstakt i overførselsindkomster. Mens Rigsrevisionen har kritiseret administrationen af de mange millioner. I efteråret er socialminister Mai Mercado (K) blevet enig med DF om at afskaffe den næsten 30 år gamle ordning. (Arkivfoto). Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En række kritiske rapporter fra Rigsrevisionen toppet med millionsvindel angiveligt begået af en af Socialstyrelsens egne ansatte samt et ønske fra Dansk Folkeparti om at sikre flere penge til pensionisterne.

Den cocktail tog under efterårets finanslovsforhandlinger livet af den næsten 30 år gamle satspulje. Den har siden begyndelsen af 1990'erne støttet udsatte grupper som hjemløse, stofmisbrugere og psykisk sårbare.

Men når puljen efter alt at dømme lægges i graven efter næste folketingsvalg, bør politikerne i stedet lade en uafhængig fond fordele støtten til landets mest udsatte.

Det mener Knud Kristensen. Han er formand for Sind - Landsforeningen for psykisk sundhed.

»Vi vil gene sikre en armslængde i forhold til de politiske, snævre prioriteringer. Og vi vil gerne sikre os, at ikkeforbrugte midler forbliver i fonden og ikke ryger tilbage i statskassen,« siger Kristensen til Ritzau.

Satspuljen er finansieret ved, at overførselsindkomsterne hvert år stiger en anelse mindre en lønningerne. Den finansieringsmodel er der flertal for at afskaffe.

I stedet lægger regeringen og Dansk Folkeparti op til fremover at afsætte omkring 800 millioner kroner årligt på finansloven. Pengene skal gå til de formål, satspuljen har støttet, i særlig grad socialpolitikken.

Det er de penge, Sind mener bør fordeles af en fond. Den skal have både politikere og civile organisationer i bestyrelsen.

Knud Kristensen har lanceret forslaget sammen med tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S) og forhenværende folketingsmedlem Eyvind Vesselbo (V) i et læserbrev i Jyllands-Posten.

Poul Nyrup Rasmussen er protektor for Det Sociale Netværk og Headspace, der arbejder for psykisk syge. Mens Vesselbo er tidligere socialordfører for Venstre.

Venstres nuværende socialordfører, Martin Geertsen, kender ikke deres forslag i detaljer. Men han tvivler på, at det er en god idé at lade en fond stå for at fordele midlerne til de udsatte.

»Det er politikerne sådan set valgt til,« siger Martin Geertsen.

/ritzau/