Forsker: Frederiksen leverer et mesterstykke i diplomati

Frederiksen og Trump har talt sammen i telefon. Det er diplomatisk arbejde på højt niveau, siger forsker.

Foto: Ints Kalnins/Rokoko/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Statsminister Mette Frederiksen (S) springer ud som international diplomatisk rockstjerne med sin kontakt med præsident Donald Trump.

Det vurderer Martin Marcussen, der er professor ved Københavns Universitet, hvor han forsker i diplomati og international forvaltning.

»Hvis der ikke kommer et tweet fra præsidenten inden for de næste dage, hvor der står, at det var en fejltagelse, må man sige, at hun har bestået alle prøver i international diplomati på højt niveau,« siger han.

Også tidligere statsminister og V-formand, Lars Løkke Rasmussen, skriver på Twitter, at det er »meget fint diplomatisk arbejde at udvirke samtale« mellem USA's præsident, Donald Trump, og statsminister Mette Frederiksen (S).

»USA er Danmarks vigtigste allierede, uanset hvem der sidder i Det Hvide Hus,« skriver Løkke.

Det skabte røre, da Trump natten til onsdag udskød et besøg til Danmark på ubestemt tid, efter at Frederiksen havde afvist at sælge Grønland.

Men torsdag har de to statsledere været i telefonisk kontakt og ifølge statsministeriet haft en "konstruktiv" samtale.

»Hvis man læser om den situation, der har været den seneste uge i danske og internationale medier, har der været nogenlunde konsensus om, at Trump har været udenfor rækkevidde,« siger professor Martin Marcussen og tilføjer:

»Det gælder både pædagogisk og diplomatisk.«

»Hvis der ikke kommer et tweet fra præsidenten inden for de næste dage, hvor der står, at det var en fejltagelse, må man sige, at hun har bestået alle prøver i international diplomati på højt niveau.« Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen.

Men uanset hvem, der tog initiativ til telefonopkaldet, lader det til, at der er blevet skabt en kommunikationskanal, påpeger han.

»Det er et mesterstykke, hvis det er sket.«

»Vi har jo absolut ingen interesse i, at verdens mægtigste mand har set sig sur på Danmark af den ene eller anden grund,« siger han.

Også den tidligere statsminister og Venstre-formand, Lars Løkke Rasmussen, mener, at der ligger »meget fint diplomatisk arbejde« bag et opkald mellem de to statsledere i en konstruktiv tone.

»USA er Danmarks vigtigste allierede, uanset hvem der sidder i Det Hvide Hus,« skriver han i et opslag på Twitter.

Trump sagde onsdag aften, han ikke var tilfreds med, at statsministeren havde kaldt hans tanker om at købe Grønland for en »absurd diskussion«.

Det var ifølge ham både »upassende« og »væmmeligt«, at Mette Frederiksen brugte ordet »absurd«.

Natten til torsdag talte udenrigsministeren i USA, Mike Pompeo, så med sit danske modstykke, Jeppe Kofod. Her var udfaldet et andet.

Efter opkaldet udsendte USAs udenrigsministerium en udtalelse, hvor Pompeo citeres for at have udtrykt sin påskyndelse af samarbejdet.

»Mange troede, at det ville stoppe ved, at Trump af den ene eller anden grund havde set sig sur på os.«

»Men det, der tilsyneladende er sket, er, at vi ikke bare har en god kontakt til udenrigstjenesten men også til Det Hvide Hus,« siger Martin Marcussen.

/ritzau/