Donald Trump og Mette Frederiksen har talt sammen: En »konstruktiv« samtale

Foto: Ints Kalnins/Rokoko/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

USA's præsident Donald Trump har torsdag haft en »konstruktiv« samtale med statsminister Mette Frederiksen.

Danmark og USA har et godt forhold til hinanden, selv om USA's præsident Donald Trump i denne uge aflyste sit besøg i Danmark.

Det har statsminister Mette Frederiksen (S) flere gange understreget, og torsdag blev det bekræftet, da Donald Trump og den danske statsminister talte i telefon sammen sent torsdag aften.

Statsministeriet oplyser, at det var en konstruktiv, positiv samtale, hvor lederne blandt andet drøftede behovet for yderligere at udvikle samarbejdet og håndteringen af de fælles sikkerhedspolitiske udfordringer.

Blev Grønland nævnt?

»Vi kan ikke sige mere, end vi allerede har sagt,« siger pressesekretær i Statsministeriet Karen Clement.

Dronning Margrethe inviterede Donald Trump på et officielt statsbesøg i Danmark. En invitation, Donald Trump selv havde bedt om.

Statsbesøget skulle have fundet sted 2. og 3. september, men blev udskudt på ubestemt tid af den amerikanske præsident. Udskydelsen skete med direkte henvisning til »Mette Frederiksens kommentarer om, at hun ikke ville have nogen interesse i at diskutere et køb af Grønland«, skrev Trump i et tweet 21. august.

Mette Frederiksen har kaldt spørgsmålet om et salg af Grønland for en »absurd diskussion« – en formulering, som Donald Trump tilsyneladende følte sig stødt over.

»Jeg havde set frem til at besøge Danmark, men jeg synes, at statsministerens bemærkning om, at det var en absurd idé, var modbydelig (»nasty«, red.). Jeg syntes, at det var en upassende udtalelse«, sagde den amerikanske præsident på et pressemøde.

Mette Frederiksen har sagt, at hun var »ærgerlig og overrasket over«, at statsbesøget er blevet udskudt på ubestemt tid.

Udenrigsministeriet oplyser, at de ikke har yderligere bemærkninger til sagen.