Folketingets formand om kvæstofsagen: Regeringen sender et skidt signal

Pia Kjærs­gaard (DF) opfordrer regeringen til at stramme sig an efter nye afsløringer i sagen om blå bloks landbrugspakke. Også landbrugets største organisation, Landbrug & Fødevarer, taler nu om et beklageligt forløb. Men K vil ikke straffe regeringen.

»Folketingsmedlemmerne må ikke føle, at der er tvivl om rigtigheden af de oplysninger, de får af regeringen,« lyder det fra folketingsformand Pia Kjærsgaard (DF) med direkte adresse til Lars Løkke Rasmussens V-regering. Arkivfoto: Thomas Lekfeldt Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Beklageligt. Uheldigt. Alvorligt. Vildledende. Stram jer an.

Det er ikke pæne ord, regeringen får med på vejen fra Folketingets ledelse, landbruget og flere eksperter.

Berlingske fortalte onsdag, hvordan regeringens top under forhandlingerne om blå bloks landbrugspakke i december 2015 kendte til tydelige advarsler om regnemetoderne bag landbrugspakken og mulig EU-kritik, men på samme tid viderebragte oplysninger til Folketinget, hvor de mest alvorlige advarsler var fjernet. Berlingske er kommet i besiddelse af et såkaldt kvælstofcover med bilag, som blev behandlet i regeringens magtfulde Økonomiudvalg 10. december 2015 – nøjagtigt samme dag som regeringen udleverede en notits om konsekvenserne af landbrugspakken til Folketinget.

Holdt op imod hinanden vurderede to juraprofessorer i går, at der er markant forskel på, hvilke oplysninger regeringen selv havde, og hvilke oplysninger man viderebragte til Folketinget. Et klart flertal i Folketinget udtrykte i går utilfredshed.

Folketingets formand, Pia Kjærsgaard fra Dansk Folkeparti, understreger, at hun som formand forsøger ikke at gå for dybt ned i konkrete sager, men hun mener, at forløbet kan se problematisk ud.

»Regeringen bliver nødt til at stramme sig an. Folketingsmedlemmerne må ikke føle, at der er tvivl om rigtigheden af de oplysninger, de får af regeringen. Det er jo hele humlen i denne sag: At der er en divergens mellem, hvad regeringen har drøftet internt, og hvad folketingspolitikerne får at vide. Det kan jeg som Folketingets formand naturligvis ikke umiddelbart være tilfreds med. Jeg synes, at regeringen får sendt et skidt signal i denne sag,« siger Pia Kjærsgaard.

Hun uddyber, at det er afgørende, at regeringen leverer korrekte oplysninger.

»Det er meget, meget vigtigt. Folketingspolitikerne skal lovgive ud fra de oplysninger, som de får. I sidste ende er det jo danskerne, vi lovgiver for,« siger Pia Kjærsgaard.

Folketingsformanden vil overlade det til de politikere, som sidder med sagen om landbrugspakken, at afkræve regeringen svar på, hvad der er sket.

»Jeg er sikker på, at der kommer en plausibel forklaring fra regeringen, uanset om det er fra statsministeren selv eller andre ministre. Jeg forventer, at de relevante folketingspolitikere bliver ved med at spørge ind til sagen, indtil de har fået tilfredsstillende svar,« siger Pia Kjærsgaard.

Landbruget er også kritisk

Lars Hvidtfeldt er næstformand for erhvervsorganisationen Landbrug & Fødevarer. Han understreger, at Folketinget skal træffe beslutninger på et oplyst grundlag.

Lars Hvidtfeldt henviser til, at miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen har sagt i samråd, at landbrugspakken kunne have været præsenteret bedre, og at Dansk Folkepartis René Christensen har fortalt, at nok fik han at vide, hvordan regeringen havde beregnet konsekvenserne af landbrugspakken, men ingen fortalte, at metoden kunne være problematisk.

»Kommunikationen i denne sag kunne helt klart have været bedre, for så havde vi undgået alt det postyr. Det er problematisk, når kommunikationen ikke har været så klar, at Folketinget har forstået den. Det er beklageligt og uheldigt set ud fra erhvervets synspunkt. Vi vil gerne have ro,« siger Lars Hvidtfeldt.

Onsdag kom det også frem, at både Statsministeriet og regeringens magtfulde Økonomiudvalg har haft adgang til det omtalte kvælstofcover, som er fyldt med advarsler. Det fik Socialdemokraterne og Enhedslisten til at kræve, at statsminister Lars Løkke Rasmussen forklarer sin egen rolle i sagen.

Flere eksperter kommer også med kraftig kritik af regeringen. Arbejdsmarkedsforsker og professor i offentlig forvaltning ved Aalborg Universitet Henning Jørgensen kalder det et alvorligt anliggende.

»Man må ikke fordreje og tilbageholde væsentlige oplysninger, og det er det sidste, man har gjort,« siger han.

K: Der er draget hårde nok konsekvenser

Lektor i forvaltningsret ved Aalborg Universitet Sten Bønsing mener, at regeringen har vildledt Folketinget:

»Folketinget skal orienteres fuldt og dækkende, og når der sker så væsentlig en nedtoning af vurderingerne, så lever regeringen ikke op til de krav.«

Men det er højst tvivlsomt, om et flertal i Folketinget vil drage konsekvenser af de nye oplysninger. De Konservative var afgørende for Eva Kjer Hansens afgang. »Vi synes, at vi har draget hårde nok konsekvenser,« siger landbrugsordfører Rasmus Jarlov (K).

Statsministeriet oplyste onsdag, at man ikke kommenterer interne forhold, og Venstres politiske ordfører, Jakob Ellemann-Jensen, havde heller ingen kommentarer.

LÆS MERE