Folkeskoleelever skal undervises i Muhammedkrisen

SF støtter oppositionens beslutningsforslag om, at der skal laves læringsmateriale om Muhammedtegningerne.

Arkivfoto: »Undervisning skal foregå på en måde, som gør vores elever klogere, og ikke for at skabe splittelse. Det er derfor naturligvis hverken et mål om at chikanere eller træde på religiøse følelser eller at krænke nogen,« siger Karsten Hønge. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den socialdemokratiske regering bliver nu mod sin vilje nødt til at sørge for, at der bliver lavet undervisningsmateriale om Muhammedkrisen til elever i folkeskolen.

Det sker, fordi et flertal i Folketinget bakker op om et beslutningsforslag. Det pålægger regeringen, at der skal laves læringsforløb om Muhammedtegningerne, som lærerne kan bruge.

Beslutningsforslaget er stillet af oppositionen. Men med opbakning fra støttepartiet SF er regeringen nu kommet i mindretal.

Det er lidt mere end et år siden, at den franske geografi- og historielærer Samuel Paty blev dræbt, fordi han havde vist to af Muhammedtegningerne i forbindelse med undervisningen.

Det fik også danske lærere til at frygte for risikoen ved at bruge tegningerne i undervisningen. Samtidig har der været debat om, hvorvidt lærere overhovedet bør undervise elever med udgangspunkt i tegningerne.

Undervisningsmaterialet er ikke udviklet endnu, og derfor er det stadig uvist, om selve Muhammedtegningerne kommer til at indgå.

Men det mener SF, at de bør gøre. Det er dog afgørende for partiet, at det er frivilligt om - og i hvilket omfang - lærerne på den enkelte skole vil benytte materialet. Og om de vil vise tegningerne til eleverne.

SFs politiske ordfører, Karsten Hønge, siger fra Folketingets talerstol, at motivationen for at stemme for forslaget blandt andet er, at det skal legitimere læreres undervisning i Muhammedkrisen. Også selv om nogle kolleger skulle være imod.

»Undervisning skal foregå på en måde, som gør vores elever klogere, og ikke for at skabe splittelse. Det er derfor naturligvis hverken et mål om at chikanere eller træde på religiøse følelser eller at krænke nogen,« siger Hønge.

Det er Nye Borgerliges Mette Thiesen, som har taget initiativ til at stille beslutningsforslaget.

Hun så gerne, at det bliver obligatorisk for landets lærere, at de underviser i Muhammedtegningerne, men glæder sig over, at der nu bliver undervisningsmateriale tilgængeligt.

»Det er så vigtigt at få udarbejdet materiale, så lærerne derude ikke står alene i den her ekstremt vigtige kulturkamp,« siger Mette Thiesen.

/ritzau/