Fogh: Trump kan gøre verden mere usikker

NATOs tidligere generalsekretær Anders Fogh Rasmussen mener, at valget af Donald Trump kan svække NATO og den vestlige verden, hvis hans udtalelser bliver til konkret politik. »Han skal forstå, at der er forskel på at føre kampagne og være præsident,« siger Fogh.

Foto: Niels Ahlmann Olesen

Hvis Donald Trump bliver USA's kommende præsident, kan det udgøre en global risiko for verden og føre til NATOs opløsning.

Så kontant lød advarslen fra den tidligere NATO-chef Anders Fogh Rasmussen i et interview med Berlingske i slutningen af september.

Tidlig onsdag morgen stod det så klart, at den kontroversielle erhvervsmand indtager Det Hvide Hus som USA’s 45. præsident, hvor Hillary Clinton overraskende måtte se sig slået.

Vælger Donald Trump at føre sin politik ud i livet, kan det fortsat have store konsekvenser for NATO-samarbejdet og hele Vesten, mener Anders Fogh Rasmussen.

»Jeg vil gerne udtrykke håb om, at noget af det, han sagde i sin valgkampagne, vil blive anderledes, når han bliver præsident. Hvis han kampagneudtalelser bliver gjort til præsidentpolitik, så mener jeg, at vi står over for en periode med betydelig mere usikkerhed. Det vil ikke bare svække NATO, men hele den vestlige verden,« siger han.

I løbet af den amerikanske valgkamp har Donald Trump udtalt sig stærk kritisk over NATO-samarbejdet, hvor USA utvivlsomt er den absolut største bidragsyder. Donald Trump har blandt andet beskyldt USAs allierede for ikke at betale nok for det amerikanske militærs beskyttelse, og at NATO kun kan regne med USA, hvis medlemmerne af forsvarsalliancen bidrager mere.

»Jeg tror, at han som præsident bliver nødt til at indse, at den slags debatter kan man ikke have i offentligheden, fordi så underminerer det tilliden til det kollektive forsvar i NATO, og det kunne friste svage sjæle til at teste den beslutsomhed, NATO har. Han skal forstå, at der er forskel på at føre kampagne og være præsident,« siger Anders Fogh Rasmussen.

Han betragter valget af Donald Trump som et stort ønske fra amerikanerne om forandring. Et ønske, som Europa må tage til sig.

»Vi må se i øjnene i Europa, at den forandring indebærer, at vi bærer en større del af opgaven ved at forsvare os selv. Og det ville have været det samme, hvis Clinton var blevet valgt,« siger Anders Fogh Rasmussen.

Han er dog mere optimistisk over for Donald Trumps politiske linje, efter hans sejrstale tidlig onsdag morgen dansk tid.

»Selvom han vil sætte amerikanske interesser først, så sagde han, at han vil han behandle alle venner og allierede fair. Det tog jeg som et signal om, at han nok ændrer linjen som præsident i forhold til, da han førte kampagne,« siger Anders Fogh Rasmussen.