Trump kan ændre dansk politik i Syrien: Løkke er tavs

Statsministeren vil ikke svare på, om Danmark vil følge USA, hvis Trump stiller sig bag Assad i Syrien.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

For fem år siden slog Danmark hånden af Syriens præsident, Bashar al-Assad. Han var ikke længere en legitim leder, lød det fra den daværende danske regering.

Men med Donald Trumps sejr i USA kan Assad måske ende med igen at være den foretrukne leder af Syrien. Også selv om det syriske regime af flere nødhjælpsorganisationer og politikere beskyldes for at stå bag gentagne angreb på hospitaler og civile.

I hvert fald har Donald Trump flere gange i sin valgkampagne understreget, at Assad og hans allierede bekæmper terrorisme i Syrien.

- Jeg kan overhovedet ikke lide Assad, men Assad slår Islamisk Stat ihjel, har Trump sagt.

Udtalelserne kunne antyde, at en nyorientering af indsatsen i Syrien måske bliver et resultat af valget i USA. Trump kan ganske enkelt vælge at stille sig på Assads side sammen med Rusland i et nyt forsøg på at afslutte krigen.

Sker det, vil det dog være stik imod den hidtidige amerikanske og europæiske politik i Syrien. Her har man støttet nogle af oprørsgrupperne, der forsøger at vælte Assad.

I 2011, da de folkelige demonstrationer og oprøret mod Assads regime havde varet et halvt år, formulerede statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) synet på Syriens præsident sådan:

- Assad har mistet al legitimitet og må lade andre komme til.

En udmelding, som var koordineret med de andre EU-lande og USA. Fem år senere er Assad dog fortsat ved magten støttet af Rusland.

Lars Løkke Rasmussen ønsker ikke at åbne diskussionen om, hvorvidt den fortsatte krig i Syrien og den nye præsident i USA kan føre til, at Vesten og Danmark nu ændrer politik i Syrien.

Nu skal Donald Trump først have mulighed for at lægge sin politik frem, siger Løkke:

- Jeg afstår fra at mene en hel masse umiddelbart. Jeg vil gerne give Donald Trump the benefit of the doubt.

Løkker kritiserer til gengæld USA's afgående præsident, Barack Obama, for ikke at have været konsekvent i opgøret med Assad.

- Vi har brug for en handlekraftig og konsekvent præsident. Alle Obamas fortræffeligheder til trods har vi også set en amerikansk præsident, som præsenterede røde linjer, og når de blev overtrådt, blev de bare flyttet, siger Løkke.

Han henviser til, at Obama kaldte det en rød linje, hvis Assad brugte kemiske våben i Syrien. Da det alligevel skete, gennemførte Obama ikke bombardementer eller sendte amerikanske soldater til Syrien.

Med Donald Trump vil USA formentlig få en mere konsekvent præsident, mener statsminister Lars Løkke Rasmussen.

/ritzau/