Fakta: Disse kriterier skal lande overholde for at rejse

Coronasituationen er under kontrol i en række EU-lande, og der åbnes for, at borgere kan rejse ud.

Lørdag kan danskerne med god samvittighed igen rejse ud i verden. (Arkivfoto) Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Efter i en lang periode at have haft indrejserestriktioner og frarådet alle ikke-nødvendige rejser, åbner Danmark nu yderligere op.

Borgere kan fra lørdag den 27. juni rejse til og fra lande i EU- og Schengenområdet - såfremt de opfylder en række kriterier, som viser, at de har smitten med coronavirus under kontrol.

Torsdag har Udenrigsministeriet opdateret rejsevejledningerne. Heri beskrives det, at det stadig frarådes at rejse til en række lande - det gælder Irland, Malta, Rumænien, Portugal, Storbritannien og dele af Sverige. Det skyldes lokale indrejserestriktioner og betydelige karantænekrav.

Alle andre lande i EU- og Schengenområdet frarådes det ikke længere at rejse til.

I forvejen er der åbnet for rejser til Island, Tyskland og Norge.

Her kan du læse om kriterierne:

  • Der er indført et testkriterium, som myndighederne er ved at udforme. For alle disse lande vil Udenrigsministeriet samtidig gå tilbage til at lave individuelle rejsevejledninger.
  • For at være »åbent« skal et land have under 20 smittede pr. 100.000 indbyggere per uge.
  • Når et land først er åbent, vil det kritiske niveau for, hvornår et land ændrer status til »karantæneland« være ved 30 smittede per 100.000 indbyggere.
  • Det gøres for at undgå at åbne og lukke på grund af mindre udsving fra uge til uge.
  • Der vil også blive stillet krav til landenes testregimer. Statens Serum Institut vil ugentligt udarbejde en tabel med lande, der klassificeres som henholdsvis »åbne« eller »karantænelande«.
  • Den nye model træder i kraft fra 27. juni.
  • Hvis landene ikke har betydelige indrejserestriktioner over for danske rejsende, vil Udenrigsministeriets rejsevejledninger blive gule for alle åbne lande.
  • Det betyder, at Udenrigsministeriet ikke længere vil fraråde ikke-nødvendige rejser, men opfordre rejsende til at udvise ekstra forsigtighed og holde sig opdateret.
  • For danske borgere, der vender hjem fra rejser til gule lande, vil opfordringen til at blive hjemme i 14 dage efter hjemkomst bortfalde.

Kilde: Udenrigsministeriet.

/ritzau/