Fængslede og ofre venter længere på retslægers vurdering

Retslægerådet kommer blandt andet med udtalelser om forvaring. Sagsbehandlingstiden er blevet længere.

Når sager skal forbi Retslægerådet, tager det længere tid i dag end for få år siden.

Således fremgår det af en udtalelse fra Retslægerådet, at sagsbehandlingstiden i de 1600-1800 udtalelser, som rådet hvert år kommer med, er steget.

Eksempelvis tog det i 2018 i gennemsnit 54 dage at behandle en sag om psykiatri, mens det i 2015 kun tog 35 dage.

De psykiatriske sager dækker blandt andet over, når rådet skal komme med en udtalelse i forbindelse med, at der skal tages stilling til en straf i en straffesag.

Blandt andet skal Retslægerådet i nogle sager vurdere, om det anbefaler forvaring til en tiltalt.

Også i somatiske sager, som udgør den største del af rådets sager, er sagsbehandlingen steget. Disse sager handler blandt andet om klager over sundhedspersonale og arbejdsulykker samt om at fastslå dødsårsager.

Her er sagsbehandlingen steget med over 100 dage på tre år - fra 155 dage i 2015 til i gennemsnit 257 dage sidste år.

Sagsbehandlingstiden dækker over den samlede tid, fra sagen modtages i Retslægerådet til den endelige udtalelse. Rådet skriver, at tiden blandt andet afhænger af sagens karakter og kompleksitet.

Udtalelsen fra rådet er en del af et svar på et spørgsmål til justitsminister Søren Pape Poulsen (K), som retsordfører Trine Bramsen (S) har stillet.

Hun fortæller, at det kan have store konsekvenser, når varetægtsfængslede eller pårørende skal vente på svar.

- Det er i høj grad ofre, som ikke kan få afsluttet en sag. Det kan også være familier til en gerningsmand, som er dybt frustrerede, fordi det virker åbenlyst, at deres familiemedlem, som har begået kriminaliteten, skal i behandling, siger hun.

I svaret skriver justitsministeren, at det ikke er tilfredsstillende, at sagerne tager længere tid.

Trine Bramsen finder det ligeledes utilfredsstillende. Hun mener ikke nødvendigvis, at der er brug for flere penge til retslægerådet.

- Man skal huske på, at det i høj grad er skrivebordsopgaver.

- Derfor giver det da god mening, at man kan bruge dem, der i forvejen måske er nedslidte eller af anden grund ikke kan være ude i praksis, siger retsordføreren.

I en sag om en mors blodtapning af sin søn langer forsvarer René Knudsen også ud efter den lange ventetid. I sagen har moren siddet varetægtsfængslet siden september 2017. Først torsdag i den forløbne uge blev hun idømt fire års fængsel.

Sagen har trukket ud grundet en ventende udtalelse fra Retslægerådet, der konkluderede, at kvinden var under påvirkning af Münchhausen by proxy.

- Retslægerådet skal selvfølgelig hjælpe domstolene med at få afdækket helbredsmæssige forhold, som har relevans i sagerne.

- Men vi kan konstatere i blodtappersagen, at vi ventede i seks måneder på besvarelse af seks-syv spørgsmål. Det er en urimelig lang sagsbehandlingstid, siger René Knudsen.

/ritzau/