»Et lavt og løsgående missil«: Jens Rohde stopper i politik

Det sker efter længere tids overvejelser, siger han til Ekstra Bladet. Jens Rohde har haft en markant politisk karriere, som spænder over tre årtier, tre partier og et adskillige bemærkelsesværdige intermezzi. Berlingskes politiske kommentator vurderer, at Rohdes exit gør ondt på Kristendemokraterne.

Jens Rohde begyndte sin politiske karriere, da han i 1998 blev valgt ind i Folketinget for Venstre. Nu er det snart slut. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Jens Rohde stopper i politik efter næste folketingsvalg.

»Jeg vil noget andet med mit liv end politik. Det er en beslutning, der har været undervejs i længere tid,« siger Jens Rohde til Ekstra Bladet.

Han siger videre, at han har meldt sin afgang til Isabella Arendt, der er formand for Kristendemokraterne, der har Rohde som eneste medlem af Folketinget.

Når næste folketingsvalg er overstået, siger Jens Rohde altså farvel til dansk politik efter mere end to årtier i Folketinget og Europa-Parlamentet for Venstre, Radikale Venstre og Kristendemokraterne.

Ifølge Berlingskes politiske kommentator Bent Winther har Jens Rohde været en stor profil i dansk politik.

»Men han har også været meget rastløs, for at bruge et pænt ord. Han ragede uklar med Venstre, han ragede uklar med Radikale Venstre, og nu har han så også forladt Kristendemokraterne,« siger Bent Winther.

Jens Rohde har altid haft svært ved at indordne sig.

»Og i dag er der i politik et ret stort krav om, at man indordner sig under en eller anden slags partidisciplin, næsten ligegyldigt hvilket parti man er i,« siger Bent Winther.

Et missil i Showtime

Jens Rohde begyndte sin politiske karriere, da han i 1998 blev valgt ind i Folketinget for Venstre.

Op gennem halvdelen af 00erne var han en markant politisk ordfører, der med hård hånd forsvarede Anders Fogh Rasmussens regering, som ingen skrupler havde ved at gå benhårdt til sine politiske modstandere.

Både den strammede udlændingepolitik, der kom i kølvandet på systemskiftet i 2001, og Danmarks krigsdeltagelse i Irak og Afghanistan blev forsvaret uden tøven eller blink.

I 2006 forlod han imidlertid sin plads i Folketingssalen for i stedet at blive direktør på det nu hedengangne projekt TV 2 Radio. Her fik han imidlertid hurtigt en kraftig irettesættelse af TV 2-ledelsen, efter at han havde sat spørgsmålstegn ved, hvordan det kunne hænge sammen, at Helle Thorning-Schmidt kunne blive formand for Socialdemokratiet med så lidt politisk erfaring, som hun dengang havde.

Det fik Helle Thorning-Schmidt til at kalde Jens Rohde for »et lavt og løsgående missil.«

Rohdes vildskab dukkede ligeledes op, da han i 2005 vandt talentshowet Showtime, hvor han blandt andet leverede en mindeværdig version af Carpark North's 00'er-hit »Transparent And Glasslike«.

I 2009 returnerede han så til politik – denne gang som folkevalgt til Europa-Parlamentet for Venstre.

Efter at være blevet valgt til parlamentet for Venstre for anden gang, meldte han sig dog i 2015 ud, da han mente, at partiets udlændingepolitik – som han ellers tidligere havde forsvaret så hårdnakket – trods alt var blevet for stram.

Herefter hoppede han over til Radikale Venstre, for hvem han blev valgt ind i Folketinget i 2019. Men blot to år kunne han holde til at sidde her, før han ragede uklar med partiets linje og i 2021 hoppede videre til Kristendemokraterne.

Her eksisterede han i troen på, at han kunne være personen, der kunne være med til at trække det ellers næsten glemte parti over spærregrænsen og tilbage ind i Folketinget.

Men den drøm er altså nu skrinlagt for hans vedkommende, og ifølge Ekstra Bladet vil den nu 52-årige Jens Rohde fremover ernære sig ad anden levevej end politik.

Aldrig har han været bleg for at tage konflikten, men det vil han ikke længere, siger han.

Partiet står svækket tilbage

Ifølge Bent Winther betyder Jens Rohdes exit, at Kristendemokraterne står svækket tilbage, når deres eneste folketingsmedlem forsvinder.

»Han var et kendt ansigt, som kunne trække nogle stemmer, så chancen, for at de kunne komme i Folketinget efter næste valg, trods alt var større,« siger han.

Omvendt gavner hans politiske afsked nogle af de andre midterpartier, der ligesom Kristendemokraterne har som formål at binde en sløjfe hen over midten af dansk politik.

»Så Lars Løkkes Moderaterne og Radikale Venstre profiterer på, at Kristendemokraterne står svagere i kølvandet på Rohdes afgang.«