Engell: Paludan-nyt er skidt for Løkke

At partiet Stram Kurs ser ud til at kunne stille op til det kommende folketingsvalg kan bidrage til et stort blåt stemmespild, mener Hans Engell.

Lars Løkke Rasmussen (V) tog lørdag ikke vel imod nyheden om, at Rasmus Paludans parti, Stram Kurs, ser ud til at kunne stille op til det kommende folketingsvalg. Claus Bech/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nyheden om, at Rasmus Paludans parti, Stram Kurs, har indsamlet nok vælgererklæringer til at stille op til folketingsvalget, er skidt nyt for Lars Løkke Rasmussen (V).

Det mener i hvert fald politisk kommentator Hans Engell.

- Risikoen for stemmespild i blå blok er meget stor, når der er så mange små partier. Vi har Klaus Riskær Pedersen (Klaus Riskærs parti, red.), Nye Borgerlige, Kristendemokraterne og nu Paludan.

- Vi risikerer meget let et stemmespild i blå blok på fem til syv mandater. Og eftersom de sidste to valg er blevet afgjort på ét mandat, så kan det blive meget afgørende for Lars Løkke, siger Hans Engell.

Økonomi- og Indenrigsministeriet oplyste lørdag, at Stram Kurs havde nået 20.981 vælgererklæringer. Ministeriet skal nu vurdere, om de er gyldige.

Det til trods fik Rasmus Paludan ikke just lykønskninger med på vejen fra statsministeren.

- Jeg føler mig lidt trist over det, hvis jeg skal være ærlig. Men man har jo lov at have de synspunkter, man har. Men jeg vil bekæmpe dem, sagde Lars Løkke Rasmussen til DR lørdag.

- Jeg tager fuldstændig afstand fra hans forsøg på provokation for provokationens skyld.

Statsministeren havde da også svært ved at "forestille" sig at samarbejde med partiet, fortalte han videre.

Rasmus Paludan har fået kritik for sin måde at indsamle vælgererklæringer på.

Omgåelsen af reglerne består ifølge Økonomi- og Indenrigsministeriet i, at Rasmus Paludan ikke giver vælgerne den krævede betænkningstid på syv dage, når de giver en vælgererklæring.

Samme finte benyttede Klaus Riskær Pedersen. Finten består i, at partierne selv opretter flere tusinde mailadresser.

Disse opgiver de i ministeriets system som vælgere, der har givet dem en vælgererklæring. Dermed får partiet og ikke vælgeren efter syv dage tilsendt et bekræftelseslink fra ministeriet.

På den måde har Stram Kurs og partiet Klaus Riskær Pedersen kunne få folk til både at afgive deres vælgererklæring og bekræfte den med det samme.

Rasmus Paludan har over for Berlingske afvist, at hans parti omgår valgloven.

/ritzau/