Endnu et skår i alliancen mellem DF og S: 20 års uenighed om pensionsaftalen

Netop som Dansk Folkeparti erklærede sig positivt stemt overfor Socialdemokratiets pensionsplan, slår alliancen mellem de to partiet igen sprækker. S ønsker, at pensionsforslaget skal gælde fra 2020, men torsdag meddelte DF-formanden, at en differentieret pension først skal gælde fra om 20 år.

Kristian Thulesen Dahl (DF). (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix) Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen

Det må have været sød musik i Socialdemokratiets ører, da DF-formand Kristian Thulesen Dahl i sidste uge afgav sit partis støtte til Socialdemokratiets pensionsudspil.

»Vi synes, der er rigtig meget god musik i de her punkter. Vi har også tidligere argumenteret for en differentieret pensionsalder, så de, der reelt er nedslidte, kan gå tidligere på pension end andre,« sagde han til DR.

Men nu melder DF-formanden ud, at han først ser for sig, at den differentierede pensionsalder træder i kraft i 2040. Det skriver TV 2 Nyhederne.

»Det er noget, der skal træde i kraft, når folkepensionsalderen stiger til 70 og derover,« siger Thulesen Dahl til TV 2.

Den udmelding er langt fra Socialdemokratiets plan. Faktisk er det 20 år senere, end Socialdemokratiet ønsker. De mener, forslaget skal træde i kraft allerede til næste år.

Dansk Folkepartis begrundelse lyder, at partiet ønsker at fortælle de unge, der vælger at tage en erhvervsuddannelse, at de ikke behøver at arbejde til de er 74-75 år. Ifølge DF findes der en »berettiget frygt« hos unge, som overvejer at gå håndværkfagets vej.

Udmeldingen fra Kristian Thulesen Dahl vækker undren hos Socialdemokratiets Mattias Tesfaye.

»Dette forslag er nyt for mig. Jeg må indrømme, at det undrer mig, hvorfor Dansk Folkeparti vil vente til 2040 med at give nedslidte ret til tidlig pension. For betyder det så, at der ikke skal gøres noget for dem, som skal på pension de næste 20 år? Det er jo alle dem, der i dag er over 50 år,«  lyder det fra Mattias Tesfaye, der påpeger, at Socialdemokratiet ønsker at finde en løsning med det samme:

»Det er det, vi har lagt frem i forhandlingerne.«

Også da pensionsalderen var til debat i folketingssalen var Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti splittet. Efter en forespørgselsdebat vedtog de to partier hver deres såkaldte vedtagelsestekst. Dansk Folkeparti valgte at gå sammen med regeringen om en vedtagelsestekst.

Torsdag var der forhandlingsmøde om pensionsspørgsmålet blandt de partier, der står bag velfærdsforliget fra 2006, som sikrer, at pensionsalderen stiger i takt med levealderen. Heller ikke her nåede partierne til enighed, og Mette Frederiksen (S) meddelte efter mødet, at hun har svært ved at se en endelig aftale med regeringen.