Ellemann: Venstre stemmer for rigsretssag mod Støjberg

Venstre vil stemme for en rigsretssag mod partiets eget folketingsmedlem Inger Støjberg. Det står klart efter et »følelsesladet« møde i folketingsgruppen torsdag formiddag. Partiets folketingsmedlemmer stilles frit i afstemningen om en rigsretssag, og ni vil stemme imod, oplyser formand Jakob Ellemann-Jensen. Venstres beslutning kommer, efter at Socialdemokratiet kort forinden besluttede det samme – og der er nu bredt flertal for at rejse en rigsretssag mod Støjberg.

 
Venstre stemmer for en rigsretssag mod partiets eget folketingsmedlem Inger Støjberg. Video: Philip Davali/Ritzau Scanpix. Redigering: Kristina Finne. Fold sammen
Læs mere

Venstre vil stemme for en rigsretssag mod partiets eget medlem af Folketinget Inger Støjberg. Det har partiformand Jakob Ellemann-Jensen netop oplyst, efter at Venstre torsdag formiddag har været samlet i et gruppemøde på Christiansborg.

»Venstre har i dag valgt at støtte en rigsretssag. Det samme gør et meget bredt flertal i Folketinget. Det er ikke nogen nem beslutning for et parti, og derfor har vi også taget os god tid til at overveje den grundigt. Men det er min konklusion, at en rigsret er den eneste vej frem, for at få en afklaring af de alvorlige anklager om ulovlig administration, der lige nu hænger over Inger Støjberg og dermed over Venstre,« skriver Jakob Ellemann-Jensen om beslutningen på sin Facebook-side.

På et kort pressemøde på Christiansborg efter gruppemødet fortæller Ellemann, at det har været et meget »følelsesladet« møde, og han betoner, at han havde ønsket, at »anklagerne« fra Instrukskommissionen kunne »gå væk«.

»Jeg havde ønsket, at de kunne forsvinde på anden måde end ved en rigsretssag. Det kan de ikke, og derfor støtter Venstre nedsættelsen af en rigsret mod Inger Støjberg for den ulovlige instruks,« siger Venstre-formanden og understreger, at medlemmerne af gruppen vil blive fritstillet i den formelle afstemning om en rigsretssag, der nu venter i folketingssalen.

»Det her handler om en kollega. En dygtig kollega, en kær kollega. Derfor er det også min beslutning, at Venstres gruppe stilles frit. Vi har brug for en afklaring, men vi har også brug for, at der tages hensyn til, at der er mennesker, som har været kolleger i 20 år. Og derfor er der mange følelser på spil også. Det betyder, at der er ni, der kommer til at stemme nej til nedsættelsen af en rigsret. Det mener jeg godt, at vi kan rumme i Venstre, for det her handler også om andet og mere end politik,« siger han.

Inger Støjberg er selvsagt selv en af de ni, der vil stemme imod.

»Den største mistillidserklæring«

Inger Støjberg siger efterfølgende, at hun nu overvejer sin fremtid i Venstre efter det, hun kalder »den største mistillidserklæring, jeg kan få fra min egen formand«.

»Jeg vender jo lige skråen – det har jeg jo sagt. Men det er en tid, hvor man reflekterer lidt over fremtiden. Det tror jeg, at alle vil kunne forstå,« siger hun.

Venstres beslutning falder kort tid efter, at Socialdemokratiet besluttede sig for at stemme for en rigsret. Der er dermed et bredt flertal i Folketinget for at rejse en rigsretssag mod Inger Støjberg for hendes handlinger som udlændinge- og integrationsminister for fem år siden i sagen om ulovlige adskillelse af asylpar.

»At iværksætte en rigsretssag er en meget alvorlig beslutning. Det er kun sket fem gange i historien, senest for snart 30 år siden i Tamilsagen. En rigsret er – og det skal det også være – det sidste og mest ultimative redskab i Folketingets parlamentariske kontrol med en regering. Det er derfor en beslutning, der kræver nøje og grundige overvejelser og en beslutning, der bør basere sig på en klar, uafhængig og gennemarbejdet sagsfremstilling og vurdering. Den foreligger nu i form af Instruktionskommissionens delberetning og den efterfølgende vurdering, der foreligger fra de uafhængige advokater, der er blevet bedt om at rådgive Folketinget i sagen,« udtaler statsminister Mette Frederiksen (S).

»Den socialdemokratiske folketingsgruppe har på baggrund af de klare juridiske vurderinger valgt at tilslutte sig, at Folketinget indleder en rigsretssag,« siger Mette Frederiksen videre.

Tidligere i dag meldte De Konservative ud, at partiet stemmer for – ligesom Enhedslisten, SF, De Radikale, Alternativet, Liberal Alliance og løsgængerne i Frie Grønne tidligere har meddelt.

Imod en rigsretssag er Dansk Folkeparrti og Nye Borgelige samt tidligere statsminister og Venstre-formand Lars Løkke Rasmussen, der nu er løsgænger og onsdag aften meddelte, at han ikke vil stemme for en rigsret.

»Tiltalen kan føre til domsfældelse

Forud for partiernes politiske beslutning om, hvorvidt man støtter en rigsretssag, har Folketinget bedt to uvildige advokater om at vurdere den delberetning, som Instrukskommissionen afleverede i december og på den baggrund komme med deres indstilling til, hvorvidt der er grundlag for en rigsretssag, og om det kan forventes at en sag mod Inger Støjberg kan føre til en dom.

Advokaternes vurdering har været, at der er grundlag for en rigsretssag mod den tidligere Venstre-minister, samt at det med en »rimelig formodning« vurderes, at en eventuel tiltale kan føre til en dom mod Støjberg.

»Samlet set er det vores vurdering, at der på baggrund af beretningen er grundlag for at rejse tiltale mod tidligere minister Inger Støjberg for Rigsretten vedrørende indkvarteringsordningen og dens administration (se forhold 1 nedenfor) og at der er en rimelig formodning om, at Rigsretten, hvis Instrukskommissionens bevisvurderinger ikke ændres, eller nye afgørende beviser fremkommer, vil finde, at der foreligger fortsæt eller grov uagtsomhed, hvorved tiltalen kan føre til domfældelse,« lyder konklusionen.

Sagen om adskillelse af unge asylpar begyndte i begyndelsen af 2016, hvor Inger Støjberg udsendte en pressemeddelelse om, at alle par på landets asylcentre skulle adskilles, hvis den ene var under 18 år. Pressemeddelelsen fra 10. februar 2016 kom – sammen med en telefonisk instruktion fra Udlændingestyrelsen samme dag – i praksis til at fungere som en instruks for udlændingemyndighederne.

For en måned siden konkluderede Instrukskommissionen i sin delberetning, at instruksen var »undtagelsesfri« og derfor »klart ulovlig«. Og ministeren var advaret om farerne forinden, konkluderede kommissionen. Instrukskommissionen tilsidesatte dermed Inger Støjbergs forklaringer i sagen om adskillelsen af de unge asylpar.

Trods advarsler om, at man ikke kunne have en ordning, hvor alle asylpar, hvoraf den ene part var under 18 år, uden undtagelse partout skulle adskilles, fastholdt Støjberg, at hun ønskede en undtagelsesfri ordning, lød det fra kommissionen.