Ellemann stiller nye krav til Mette Frederiksen efter krisemøde: »Vi har haft en alvorlig samtale«

Venstre stiller nu to konkrete krav for at genoptage forhandlingerne om en ny udligningsreform.

Venstre-formand Jakob Ellemann-Jensen samt Sophie Løhde, Troels Lund Poulsen og Anni Matthiesen vil efter et forsoningsmøde i Statsministeriet stadig have opfyldt flere krav for at komme tilbage i forhandlingerne om en ny udligningsreform. Fold sammen
Læs mere
Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Mødet skulle have ført til forsoning efter flere højspændte dage i kølvandet på afsløringen af Socialdemokratiets angrebsmanual mod Venstre.

Men efter et krisemøde hos statsminister Mette Frederiksen (S) torsdag aften vil Venstre stadig ikke genoptage forhandlingerne om en ny udligningsreform.

Partiet vil først møde op til forhandlinger, hvis Mette Frederiksen lever op til en række krav, fortæller Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen efter mødet.

»Vi har haft en alvorlig samtale i håb om at få retableret noget af den tillid i forhandlingslokalet, efter at den gik fløjten,« siger Jakob Ellemann-Jensen.

»Vi har konkret foreslået, at man viser en forhandlingsvilje over for Venstre,« siger han.

Det skal gøres ved indfri to krav, ellers vil Venstre ikke møde op til flere forhandlinger, siger han.

Regeringen må kun stille med forhandlere fra selve regeringen, altså ingen menige folketingsmedlemmer eller særlige rådgivere til ministrene.

Derudover skal Venstres krav om kompensation for udlændinge opfyldes, før partiet er tilbage i forhandlingslokalet.

Venstre vil følge et ekspertudvalg fra 2018s anbefalinger om at halvere udgifterne, fordi kommunerne er blevet overkompenseret for udlændinge.

Det vil i 2018-tal svare til en beskæring på samlet 2,4 mia. kr. i det særlige tilskud, som kommunerne modtager, hvis de har mange borgere med udenlandsk baggrund. Regeringen vil kun skære 900 mio. Det vil efter forventningen gå mest udover vestegnskommunerne, hvor de fleste har en socialdemokrat som borgmester.

»Jeg har en forventning om, at regeringen imødekommer de her krav. Vi har nu fortalt, hvad vores krav er for at gå ind i forhandlingslokalet igen. Man er nødt til at vise, at man mener det alvorligt,« siger Jakob Ellemann-Jensen.

Møde kommer efter tumultarisk forløb

Mødet kommer efter et mildt sagt tumultarisk forløb med regeringens udspil til en ny udligningsreform kulminerende med, at Jylland-Posten søndag aften kunne afsløre, at Socialdemokratiet havde udarbejdet en nøje planlagt manual med angreb på Venstre samtidig med, at regeringen udadtil understregede vigtigheden af en »bred aftale« og kritiserede Venstre for »Christiansborg-fnidder« i forhandlingerne.

Regeringen har desuden mødt massiv kritik fra Socialdemokratiske borgmestre og partier på Christiansborg for at tilbageholde og hemmeligholde centrale oplysninger i udspillet.

Samtidig vakte det stor vrede hos både røde og blå borgmestre, at regeringen to uger efter præsentationen pludselig gav en stor ekstra millionregning til flere kommuner i forhold til de første udmeldinger. Bl.a. gik Gentofte fra en ekstraregning på 291 til 343 millioner og Varde fra en til 38 millioner kroner om året.

Søndag aften kom så Jyllands-Posten afsløring af, at Socialdemokratiets politik- og presseafdeling (AIA) nøje havde planlagt flere »angreb på Venstre« med fremtrædende politikere i spidsen. Samtidig skulle den ene af finansminister Nicolai Wammens to særlige rådgivere, Mathias Secher, hjælpe med at skaffe historier om Venstre på baggrund af »svar fra forhandlinger og andet«.

Det fik tirsdag højst usædvanligt Mette Frederiksen til at beklage sit partis ageren i statsministerens spørgetime i folketingssalen, men det var ikke nok for Venstre.

Formand Jakob Ellemann-Jensen ville ikke forhandle videre i Finansministeriet, før tilliden var genoprettet og pegede bl.a. på, at der skulle ske »udskiftning« i personkredsen i forhandlingslokalet uden at fortælle, hvem det drejede sig om.

Tirsdag aften appelerede han på Twitter så til, at Mette Frederiksen indkaldte Venstre til krisemøde i Statsministeriet for at genoprette tilliden igen, hvilket Mette Frederiksen torsdag morgen bekræftede ville ske.

Ifølge Jakob Ellemann-Jensen skal regeringen nu bruge noget tid på at vurdere Venstres krav.

»Det er klart, at regeringen lige skal have lov til at tale med hinanden og se på vores forslag,« siger han.

Hvorfor er det så vigtigt for jer, at personkredsen bliver indsnævret, nogen vil måske sige, at det er en lille smule barnligt? Hvorfor ikke tale substans i stedet for at tale om, hvilke mennesker der sidder ved forhandlingsbordet?

»Det er udfra et ønske om at kunne komme til at tale substans. Derfor har vi et meget konkret ønske om, at de mennekser, der var på den email, der plangde at skulle lække oplysninger fra forhandlingerne, ikke skal være der.«

 

Opdateres...