Ekspert: Coronaredskaber bør bruges til mere

Professor Jens Lundgren tager hul på debatten om, hvorvidt vi i influenzasæsonen bør bruge nogle af de redskaber, politikerne indførte under coronakrisen.

Jens Lundgren, der er professor ved infektionsmedicinsk klinik på Rigshospitalet, mener, at nogle af tiltagene fra coronakrisen kan genindføres i særlige tilfælde. Fold sammen
Læs mere
Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvad skal vi gøre i Danmark, hvis vi til vinter bliver ramt af en hård influenzasæson?

Skal vi bare lade den udvikle sig, som vi har været vant til?

Eller har vi under coronakrisen fået fyldt kassen med så effektfulde redskaber til at forhindre virus i at sprede sig i samfundet, at man skal bruge dem på andet og mere end coronavirussen?

På torsdagens forside af Politiken kan man læse en af coronakrisens mest flittigt citerede professorer, Jens Lundgren fra Afdeling for Infektionssygdomme på Rigshospitalet, svare på netop det spørgsmål.

»Fremover bør vi bruge alle de nyttige redskaber, vi brugte mod covid-19, til at dæmpe større epidemier. Influenza kommer igen og vil slå masser unødigt ihjel, ligesom covid-19 fortsat vil ramme os de næste mange år. Jeg mener, at vi bør bruge de kontaktreducerende tiltag til kortvarigt enten lokalt, regionalt eller nationalt at tage toppen af en større epidemi,« siger han til Politiken.

Ifølge avisen kører der i folkesundhedskredse en debat om, hvorvidt man bør bekæmpe nogle typer af lungeinfektioner, RS-virus eller influenza, med coronaværktøjer som eksempelvis mundbind.

Under coronakrisen så man nemlig, at de typiske sæsonsygdomme forsvandt.

Derfor ved vi nu, at det ikke længere er givet på forhånd, at der dør typisk mellem 500 og 1.500 af influenza om året. Ikke når vi nu har redskaberne til at sætte ind, siger Theis Lange, professor i folkesundhedsvidenskab på Københavns Universitet, til Politiken.

Det åbner for et politisk dilemma.

Men sundhedsminister Magnus Heunicke (S) afviser i en e-mail til Politiken, at regeringen vil indføre restriktioner for at bekæmpe influenza.

Han peger på, at coronavirus for lidt under en uge tilbage blev nedklassificeret og ikke længere betragtes som en samfundskritisk sygdom. Af samme grund er der heller ikke længere restriktioner for at bekæmpe den.

Og influenza er slet ikke farlig nok til, at man vil sætte ind politisk, siger han.

I stedet håber Magnus Heunicke, at befolkningen har lært – på egen hånd – at bruge nogle af de vaner, man lærte om under coronakrisen. Eksempelvis bedre hygiejne eller mere udluftning