Ekspert: Brostrøm kommer med en række ganske fornuftige argumenter, men han bliver »fejet ned ad brættet«

Dagens overblik: Berlingske giver dig her dagens vigtigste historier – om den vedholdende coronakrise og de øvrige store begivenheder og samtaleemner i ind- og udland.

 
Coronavirussen er stadig i Danmark, og smitten er steget igen. Få overblikket her. Video: Sundhedsstyrelsen/Bo Amstrup/Mads Claus Rasumussen/Ritzau Scanpix. Redigering: Mathilde Oda Jørgensen. Fold sammen
Læs mere

Godmorgen og velkommen til fredagens nyhedsoverblik.

Når politikerne fredag fortsætter forhandlingerne for næste genåbningsfase, følger de nok lidt med i Danmarks Statistiks udgivelser.

Fredag klokken otte udgiver Danmarks Statistik nemlig tal for BNP i andet kvartal, og det vil vise, hvor hårdt den danske økonomi er blevet ramt af nedlukningen under coronakrisen.

Du kan læse, hvad der allerede er sluppet ud fra de forestående forhandlinger her.

Bekræftede smittede i Danmark: 15.214
Indlagte: 13
Indlagte på intensiv: 1
Bekræftede smittede på verdensplan: 20.840.381
Døde på verdensplan: 754.566

Nu til dagens vigtigste historier:

Søren Brostrøms protest blev holdt nede

»Hvis Søren siger hop, så spørger du ikke hvorfor, men hvor højt!« lød et populært opslag på socale medier, da Sundhedstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, i foråret blev folkeeje. Men nu står det klart, at politikerne ikke hoppede, når Søren sagde hop.

Berlingske har fået indsigt i en mailkorrespondance, som viser, at det først var efter regeringens beslutning om nedlukning, at Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, blev orienteret om beslutningen i en e-mail. Det udløste en storm af protester fra Brostrøm, der tre gange henviste til en »proportionalitetsvurdering«, som Sundhedsministeriets departementschef, Per Okkels, afviste at bringe videre til regeringen.

Alligevel stod statsminister Mette Frederiksen (S) på pressemødet 11. marts, da nedlukningen blev meddelt, skulder ved skulder med Søren Brostrøm og gjorde det klart, at det »er myndighedernes anbefaling, at vi lukker al unødvendig aktivitet ned«.

Berlingske har forelagt den nye korrespondance mellem departementschef Per Okkels og direktør Søren Brostrøm for Kjeld Møller Pedersen, professor i sundhedspolitik ved Syddansk Universitet, som ikke er i tvivl.

Af en e-mail fremgår det, at departementschef Per Okkels simpelthen ikke mener, at Søren Brostrøm har ret, siger Kjeld Møller Petersen:

»Og det på trods af, at Brostrøm kommer med en række argumenter, som jeg vil mene er ganske fornuftige. Per Okkels fejer ham ned ad brættet.«

Læs hele historien her.

Cheferne siver fra Danske Bank

Siden 2018 har ni direktionsmedlemmer forladt Danske Banks hovedsæde på Holmens Kanal i København, og selv om banken har skiftet ud i topledelsen efter hvidvaskskandalen, fortsætter højtprofilerede ledere med at forlade banken.

Winni Johansen, professor på Institut for Virksomhedsledelse ved Aarhus Universitet, siger, at det er svært ikke at tænke, at det hænger sammen med hvidvaskskandalen:

»Der tegner sig et billede af en bank, der stadig har det meget svært, selv om man har skiftet ud i topledelsen,« siger hun.

Københavner-bashing, når det er værst

Selv om covid-19-tallene er stabile i København, kæmper de københavnske hoteller stadig mod en regel om, at turister som minimum skal booke seks overnatninger for at opholde sig i Danmark.

Hotellerne mister kunder, og det får ledigheden til at skyde i vejret. De københavnske politiskere kræver kravet om seks overnatninger sløjfet af Christiansborg:

»Det er københavner-bashing, når det er værst,« siger socialborgmester Mia Nyegaard (R) og uddyber:

»Jeg kan tage på weekendtur til London, men hvis jeg vil tage til København, skal jeg overnatte her i seks dage. For det har regeringen bestemt. Det giver ingen mening. Og hvad værre er: Det koster arbejdspladser.«

Læs artiklen her.

Lige børn leger

De nye 1.g'ere fra hovedstaden ligner sandsynligvis hinanden mere end deres forældre gjorde. Over de seneste 20 år har gymnasieelever i stigende grad søgt gymnasier med andre, der ligner dem selv.

Andelen af STX-institutioner med et blandet elevgrundlag, målt på forældrenes indkomst, er faldet fra 67 procent i 2000 til 38 procent i 2019. Det gælder især i hovedstadsområdet, viser et notat fra Børne- og Undervisningsministeriet.

Jyllands-Posten har historien her.

Det sker i dag

  • Klokken otte udkommer Danmarks Statistik som nævnt med tal for BNP i andet kvartal, og det vil give et praj om coronakrisens skader på dansk økonomi.
  • Byretten i Næstved skal fredag behandle er opsigtsvækkende sag, hvor to mænd er tiltalt for drab og brandstiftelser i Ruds Vedby og Vemmelev. De er tiltalt for at have dræbt to ældre mænd og efterfølgende sat ild til ofrenes hjem. Der var tale om ofre uden relationer til kriminelle miljøer.
  • Politiet får muligvis sin sag for i Dyrehaven, hvor der fredag vil være såkaldt puttefest, hvor hovedstadens nye 1.g'ere bliver fejret. Politiet har lavet opholdforbud gældende mellem klokken 14 og 24, ellers vanker der bøde. Sidste år festede mellem 7.000-8.000 unge til puttefesten i Dyrehaven.

God weekend.