Efter Berlingske-artikel om testudstyr: Nu beklager Heunicke til sundhedsordførere

Sundhedsminister beklager, at Danmark ikke fulgte tilstrækkeligt op på tilbud om testudstyr fra Sydkorea.

 
Coronavirussen spreder sig i Danmark. Få overblikket her. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I en mail til Folketingets sundhedsordførere beklager sundhedsminister Magnus Heunicke (S), at sundhedsmyndighederne ikke har fulgt godt nok op på tilbuddet om at købe testkit fra Sydkorea.

»Flere af jer har sikkert læst i Berlingske Tidende her til aften, at de danske sundhedsmyndigheder er blevet kontaktet af sydkoreanske embedsmænd, som har tilbudt at sælge testkit til Covid-19 fra sydkoreanske leverandører,« starter mailen fra Magnus Heunicke (S), som Ritzau er i besiddelse.

»Beklageligvis har de danske sundhedsmyndigheder ikke i tilstrækkelig grad fulgt op på henvendelsen fra de sydkoreanske embedsmænd. Ministeriet er ved at afklare det præcise forløb, men mit ministerium har allerede her til aften rakt ud til den sydkoreanske ambassade i København med henblik på i morgen tidlig at genetablere en kontakt om muligt køb af testkit fra de sydkoreanske leverandører,« skriver han.

Mailen er sendt, efter at Berlingske søndag aften bragte historien om, at en sydkoreansk embedsmand for to uger siden henvendte sig til de danske myndigheder med et tilbud om at købe testkit.

I mailen, som er adresseret til "følgegruppen til Covid-19", skriver Magnus Heunicke desuden, at ordførerne snarest muligt vil få en skriftlig orientering om forløbet.

De vil også få en status for det videre forløb, »når vi er klogere på, hvilke muligheder der er for køb af testkit fra Sydkorea«.

Sent søndag eftermiddag ændrede regeringen strategi for, hvor mange der skal testes for coronavirus.

I en pressemeddelelse oplyser Sundheds- og Ældreministeriet, at alle med mistanke om moderat til svær Covid-19 fremover testes ud fra et forsigtighedsprincip.

Det vil også betyde, at der er behov for flere test.

I pressemeddelelsen fra søndag eftermiddag udtaler Heunicke, at der »arbejdes målrettet på at forøge testkapaciteten både med private og offentlige parter«.

Det er dog ikke kun Sydkorea, som har henvendt sig til Danmark med et tilbud om at købe testudstyr.

Ulf Bech Christensen, som er direktør i den fynske virksomhed PentaBase, fortæller til TV2 Fyn, at han i starten af sidste uge henvendte sig til myndighederne med tilbud om at hjælpe med flere test.

PentaBase leverer i øjeblikket ugentligt mellem 100.000 og 200.000 reagenser, som bruges til at teste for coronavirus, til en række lande.

Derudover ejer virksomheden 14 såkaldte Real-Time PCR-maskiner, der af WHO anbefales til at teste for coronavirus. De maskiner har PentaBase tilbudt sundhedsmyndighederne.

Myndighederne vendte dog ikke tilbage i første omgang. Først søndag har Magnus Heunicke ringet til PentaBase-direktøren.

Det fortalte Magnus Heunicke og Ulf Bech Christensen begge til TV2 søndag.

/ritzau/