»Du skulle selv sidde i en lejer«, »Du syg i hovedet«, »Han er jo så retarderet«: Radikal profil vil have handicap skrevet ind i racismeparagraffen

Et Facebook-opslag om børn i syriske fangelejre fra den radikale politiker Kristian Hegaard blev væltet omkuld af en flodbølge af chikane. Nu vil Hegaard have skrevet handicap ind i racismeparagraffen. »Det er dybt, dybt uacceptabelt,« mener han.

»Jeg har den tvivlsomme hæder at være den seneste vinder af DM i Hadbeskeder på P1. Pokalen har jeg stående på mit kontor, fordi den minder mig om, at hadefuld tale aldrig nogensinde er i orden,« siger den radikale retsordfører, Kristian Hegaard. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det kommer næppe som en overraskelse, at Radikale Venstre vil have de børn, der i øjeblikket opholder sig i fangelejre i det nordlige Syrien, hjem til Danmark. Ligeledes er det heller ingen nyhed, at mange danskere er uenige i denne holdning.

Alligevel blev den radikale rets- og udlændingeordfører, Kristian Hegaard, overrasket, da han gav sig i kast med at gennemgå de langt over 1.000 kommentarer, der var kommet som respons på et Facebook-opslag, politikeren havde udgivet om partiets kamp for at få børnene ud af fangelejrene.

Kristian Hegaard anslår at omtrent 70 til 80 procent af kommentarerne var decideret hadefulde, ligesom adskillige af kommentarerne var møntet på Kristian Hegaards handicap.

»Du syg i hovedet det hvis ikke kun bene der ikke virker,« lød en kommentar – Berlingske har ikke rettet stavefejl med mere.

»Hvornår tager du ned efter en (af børnene, red.), glæder mig til at følge dig. Hvis du vil gøre det rigtig godt og billigt så køb en enkelt billet,« står der i en anden kommentar, som fik 86 likes.

»Du skulle selv sidde i en lejer,« var der en anden Facebook-bruger, der skrev.

Selvom Kristian Hegaard forklarer, at han aldrig lader sig gå på af den slags chikane, vakte den sidstnævnte alligevel en særlig følelse i ham.

Klokken er 23:30 og vi diskuterer et forslag om at hente danske børn hjem fra livsfarlige lejre i Syrien. Vil...

Publicado por Kristian Hegaard em Terça-feira, 2 de março de 2021

»Når folk begynder at skrive, at det er mig, der burde sidde i en lejr, så er det dybt, dybt uacceptabelt. Der var engang, hvor mennesker med handicap sad i lejre, og det er en af de sorteste pletter i verdenshistorien,« siger den radikale politiker.

Nogle stakler

Kristian Hegaard siger, at han anmelder alle hadefulde kommentarer og beskeder til Facebook. Drejer det sig om reelle trusler, anmelder han også brugerne til politiet.

»Vores demokrati er i øjeblikket ikke tilstrækkeligt repræsentativt for resten af befolkningen. Vi vil gerne have flere minoriteter med en anden etnicitet, religion, seksualitet eller handicap eller hvad det nu må være,« siger han:

»Og når jeg så ser minoriteter blive udsat for hadefuld tale og hadforbrydelser, bliver jeg bekymret for, om det kan afholde andre fra at deltage i debatten og i demokratiet.«

Kristian Hegaard kalder sig selv for »ret tykhudet«, hvad angår kommentarer og beskeder af denne type, men stiller alligevel spørgsmålet om, om de voldsomme reaktioner på folkevalgtes holdninger fordrer noget som helst godt.

Når han alligevel har nemt ved at afskrive de hadefulde ytringer og menneskene bag dem, er det, fordi han grundlæggende tænker, at de er nogle stakler, siger han.

»Men jeg undrer mig oprigtigt over, hvad der får folk til at skrive den slags. Hvad vil de have ud af det? Hvordan kan man finde på at skrive så nedladende til andre, når man ikke ville sige det i bussen, i supermarkedet eller på andre offentlige steder?« spørger Kristian Hegaard.

Handicap skal i racismeparagraffen

Den radikale politiker mener, at man i et demokrati bør have nul tolerance over for den slags. Derfor vil han nu have handicap inkluderet i straffelovens paragraf 266 b, der i folkemunde går under navnet racismeparagraffen.

»I morgen, fredag, vil jeg i Folketingssalen foreslå, at handicap bliver tilføjet racismeparagraffen, så vi fuldstændig gør det klart, at det ikke er i orden at tale eller skrive sådan om andre mennesker,« siger han.

Desuden mener Kristian Hegaard, at det bør være en del af skolegangen, at børn og unge lærer om god digital adfærd.

Han betvivler ikke, at det bliver en proces at få bugt med problemet. Nu skal han sammen med sin sekretær først have slettet de adskillige hundrede chikanerende kommentarer på opslaget, som egentligt bare skulle handle om, at han og De Radikale gerne vil have nogle børn ud af syriske fangelejre.

Og så kigger han ofte på en særlig pokal på sit kontor.

»Jeg har den tvivlsomme hæder af at være den seneste vinder af DM i Hadbeskeder på P1. Jeg kan bedre lide, når jeg vinder i Matador eller Besserwizzer, men den pokal har jeg stående på mit kontor, fordi den minder mig om, at hadefuld tale aldrig nogensinde er i orden.«