Drama i folketingssalen inden vedtagelse af ny epidemilov: »Det er uanstændigt af regeringen«

Under Folketingets forsinkede tredjebehandling og endelige vedtagelse af den nye epidemilov, tog Venstres sundhedsordfører ordet og kritiserede regeringen for ikke at kommentere på loven i folketingssalen.

Venstres sundhedsordfører Martin Geertsen kom med en heftig kritik af regeringen for ikke at stille sig på talerstolen for at forsvare den nye epidemilov. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et bredt flertal i Folketinget har tirsdag aften vedtaget en ny epidemilov, der stækker regeringens magt og giver Folketinget en lang række vidtgående beføjelser.

Inden den endelige vedtagelse tog de fleste partiers sundhedsordførere ordet for at begrunde deres stemme for eller imod den nye epidemilov, mens ét parti undlod at kommentere. Socialdemokratiet.

Og det faldt Venstres sundhedsordfører, Martin Geertsen, for brystet:

»Jeg synes simpelthen, det er uanstændigt, at ikke én repræsentant fra regeringspartiet har været heroppe på talerstolen og forsvare det, man har foretaget sig gennem det seneste år, og som ikke har nogen som helst former for mening om det, som andre partier har brugt et helt år på,« sagde han og anklagede samtidig regeringen for at »forhale processen« om den nye epidemilov, som Martin Geertsen også beskrev som »noget af det vigtigste og mest indgribende lovgivning, vi får i Danmark«.

Talen mødte klapsalver i Folketinget og satte gang i en heftig debat, hvor Socialdemokratiets sundhedsordfører, Rasmus Horn Langhoff, forsvarede regeringens manglende optræden fra Folketingets talerstol under tredjebehandlingen af lovforslaget med, at regeringen tidligere har stillet sig tilgængelig for spørgsmål, blandt andet ved førstebehandlingen af loven.

Efter en lang debat, hvor blandt andre Morten Messerschmidt (DF) kritiserede regeringen for kun at kommunikere på sociale medier, tog Alternativets Torsten Gejl ordet og appellerede til at stoppe debatten, som han beskrev som »hånende« og »gået helt op i hat og briller«.

81 folketingsmedlemmer stemte for en ny epidemilov, mens 15 stemte imod, heriblandt Venstres tidligere formand og statsminister, Lars Løkke Rasmussen.