DF vil have mere af Radio24syv længere væk fra København

Da medieforliget sidste år blev præsenteret, var det aftalt, at mindst halvdelen af Radio24syvs medarbejdere skulle arbejde i Vestdanmark. Den andel vil DF nu have øget, og en ny kanal skal placeres længere væk fra København.

Hvis det står til Dansk Folkeparti, så skal flere af medarbejderne fra Radio24syv længere væk fra København. Det slår partiets medieordfører Morten Marinus fast. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ólafur Steinar Gestsson
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ni måneder efter at regeringen og Dansk Folkeparti indgik en medieaftale om fremtiden for blandt andet Radio24syv, forlanger Dansk Folkeparti nu aftalen om radioen genåbnet. Kulturminister Mette Bock (LA) erklærer sig parat til at drøfte de justeringer, DF ønsker.

DFs medieordfører, Morten Marinus, bekræfter, at partiet »ikke er tilfreds« med den nuværende aftale – en større del af radioens medarbejdere end hidtil aftalt skal væk fra København, siger han. Partiet er heller ikke tilfreds med, at en ny hovedredaktion kan placeres 110 km fra hovedstaden – radioen skal til Jylland.

»Det lyder fornuftigt med 80 procent af medarbejderne, men det er nok tvivlsomt, om vi kan få regeringen med på det, så det er nok mere sandsynligt, at det bliver 65 procent eller 70 procent af medarbejderne, der skal placeres uden for København,« siger Morten Marinus.

Mette Bock vil ikke udtale sig om de specifikke procenttal, men ser DFs forslag som en naturlig del af medieforhandlingerne:

»Det er jo en kæmpe stor aftale, vi har lavet, og derfor vil der være ting undervejs, som man lige skal genbesøge for at se, hvad det var, vi havde aftalt, og hvordan vi lige får det landet. Det, synes jeg, er en helt naturlig proces.«

»Det har jo ikke været regeringens udspil, det her med Radio24syv,« påpeger Mette Bock. »Men vi står selvfølgelig fuldt ud på mål for, at vi har indgået en aftale med DF.«

Så du er ikke afvisende over for, at det er noget, der måske skal rykkes på?

»Jeg er hverken det ene eller det andet, fordi foreløbig skal vi lige mødes og finde ud af, hvad det er, det her handler om.«

Af den oprindelige medieaftale fra 29. juni 2018 fremgik det, at radioens hovedkontor og alle administrative medarbejdere skulle udflyttes til Vestdanmark; det samme var tilfældet for »mindst halvdelen af de redaktionelle medarbejdere«.

Morten Marinus, Medieordfører, Dansk Folkeparti

»Ja, vi vil have udvidet grænsen, så det skal ligge i Jylland. Vi har hele tiden sagt, at vi skal til Jylland, men hvis der kommer et mediehus, der vil placere det på Samsø, så kan vi nok også godt acceptere det.«


Siden viste det sig, at staten ikke – på grund af EU-regler – kan stille krav om, hvor en privat virksomhed har sin administration, men på grund af særlige regler på kulturområdet kan man godt bestemme, hvor de redaktionelle medarbejdere skal ansættes.

I forslaget til bekendtgørelse om udbuddet af radioen – andre skal have mulighed for at byde på kanalen, inden den nuværende Radio24syvs sendetilladelse udløber 31. oktober 2019 – blev antallet af redaktionelle medarbejdere, der skal udflyttes, hævet til 60 procent af den samlede medarbejderskare. Det fremgik desuden, at radioens hovedredaktion skal placeres mindst 110 km fra Københavns centrum.

Flere og længere væk

At de administrative medarbejdere ikke kan flyttes har ifølge Morten Marinus været med til at »udhule planen« og har tydeliggjort, at der er behov for justeringer.

Og begge tal skal hæves, lyder det nu fra Dansk Folkeparti – 60 procent og 110 km er ikke nok.

»Ja, vi vil have udvidet grænsen, så det skal ligge i Jylland. Vi har hele tiden sagt, at vi skal til Jylland, men hvis der kommer et mediehus, der vil placere det på Samsø, så kan vi nok også godt acceptere det.«

Det skyldes ifølge Morten Marinus, at man vil undgå, at de ansatte pendler frem og tilbage.

»Vi har set, at selv om man har sin daglige gang på TV 2 i Odense, så pendler man frem og tilbage fra København. Den problematik vil vi gerne undgå.«

Kulturstyrelsen skulle senest 1. marts have præsenteret den bekendtgørelse, der er nødvendig for, at konsortiet bag Radio24syv – eller andre, der måtte ønske at drive kanalen – kan byde på, hvordan de ser radiokanalen drevet efter 1. november 2019, men processen er forsinket på grund af DF nye krav.

Det betyder, at der kun er få måneder til at skabe en ny kanal, få ansat medarbejdere og indrettet nye faciliteter.

Medieordfører Naser Khader (K) afviser fuldstændigt at acceptere Dansk Folkepartis krav:

»Vi har lavet en aftale; den er lukket. Vi vil ikke ændre på det, der er aftalt. Nu må vi holde op med at spænde ben for processen – det eneste, vi opnår, er at skabe usikkerhed. Hvis man hæver kravet om, hvor mange medarbejdere, der skal væk fra København, til mere end 60 procent, kan man ligeså godt lukke radioen. Radio24syvs succes hænger i høj grad sammen med beliggenheden,« siger han.

Artiklen er opdateret kl. 18.30 med kommentarer fra kulturminister Mette Bock